Chipper Jones: ‘Cox is net zo groot als Aaron’

Door

Zoals Joe Torre bij de New York Yankees zo leek Bobby Cox bij de Atlanta Braves misschien nog wel meer bij het meubilair te horen. Een manager als boegbeeld. Het is ze lang niet allemaal gegeven, maar voor de inmiddels 70-jarige Robert Joseph Cox geldt dat zeker wel.

Daarom mag hij zich vanaf nu Brave Hall of Famer noemen en is zijn nummer met pensioen gegaan in het Turner Field.

Scheutig zijn ze in Atlanta niet met deze vorm van erepensioen. Slechts zes Braves gingen de voormalige derde honkman van de Yankees (1968  en 1969) voor.

Naast zijn nummer 6 is het nummer 3 van Dale Murphy, 21 van Warren Spahn, 31 van Gregg Maddux, Phil Niekro’s nummer 35, Eddie Mathews’ 41, het 44 van homerunkeizer Hank Aaron en Tom Glavine’s 47 opgehangen in het stadion in Atlanta.

Cox’ naam en nummer horen bij dit rijtje Braves-legendes. Het is zo logisch als aap, noot, Mies. Van 1978 tot 1981 en van 1986 tot 2010 was hij de leider van de technische staf. Vooral in zijn tweede run was de manager zeer succesvol.

In die laatste 25 jaar won hij met zijn Braves de World Series in 1995, bereikte de eindstrijd nog eens 4 keer, greep 5 keer de titel in de National League en pakte 14 achtereenvolgende divisietitels: van 1991 tot en met 2005 en in 2010 werden de playoffs opnieuw behaald.

In zijn loopbaan als manager won hij 2504 wedstrijden. Daarmee staat hij vierde op de MLB-ranglijst aller tijden. Overigens verloor hij 2001 keer. Nu hij een jaar in de vut zit, beginnen de cijfers en prestaties pas in te kicken bij de pensionado. ,,Ik sta mezelf nu pas toe om bij enkele van deze dingen stil te staan”, is hij zoals gewoonlijk bescheiden.

Deze opsomming van succes is niet alleen een hele mond vol, maar ook om stil van te worden. Het dwingt respect af. Daarom is de architect van de Braves van de laatste decennia sinds vrijdag toegetreden tot de crème de la crème van de franchise in Atlanta; ofwel de Hall of Fame. En eert zijn club hem met het ‘retirement’ van zijn nummer 6.

Dat is volgens Chipper Jones ook niet meer dan terecht. ,,Ik denk dat het nummer 6 in Atlanta, zeker in deze tijd van de media en alle aandacht, dat Bobby net zo groot is als Hank Aaron”, is zijn gewaagde uitspraak.

,,Bobby’s nummer is in dit tijdperk net zo herkenbaar als dat van Hank en dat is alleen maar te prijzen, Hij heeft nooit een inning gespeeld voor de Braves. Nooit een pitch gegooid of een honkslag geslagen. Maar hij is wel verantwoordelijk voor meer dan 2000 overwinningen”, voegt de derde honkman er direct aan toe.

,,Hank heeft de Braves op de kaart gezet. Hij is waarschijnlijk het grootste honkbalicoon aller tijden. Maar Bobby, en alle successen van de afgelopen 20 jaar, zijn direct op zijn conto te schrijven. In deze tijd is het nummer van Bobby echt zo groot als dat van Hank”, aldus Cox’ voormalige pupil.

Foto: pinstripedbible.com

Ook leuk om te lezen