Chapman maakt zich op voor startersrol Reds

Door

Houston Astros v Cincinnati Reds

Aroldis Chapman zou eigenlijk afgelopen seizoen al gaan starten voor de Cincinnati Reds. Blessures van closer Ryan Madson en relievers Nick Masset en Bill Bray gooiden echter roet in het eten van de plannen van manager Dusty Baker. De 24-jarige Cubaan moest zich schikken tot set-up man/closer en dat pakte niet verkeerd uit. Chapman noteerde 38 saves met een 1.51 ERA en 122 strikeouts in 71 2/3 innings.

Van Nederland naar Cincinnati

De linkshandige Chapman ontvluchtte het nationale team tijdens het 2009 World Port Tournament in Rotterdam om het in Amerika te gaan maken als profhonkballer. Een eerdere mislukte vluchtpoging in de lente van 2008 leverde hem een schorsing op voor de Olympische Spelen in Peking. Chapman tekende een jaar na zijn vluchtpoging een zesjarig contract ter waarde van 30 miljoen dollar in Cincinnati.

Het proces om van Chapman een starter te maken gaat echter gepaard met vele vragen. De Reds hebben het over een ‘geheim plan’ als het gaat over het innings limiet voor de Cubaan in 2013. De organisatie wil een onnodige discussie in de media voorkomen zoals afgelopen seizoen wel gebeurde met Stephen Strasburg van de Washington Nationals.

Change-up

Een andere vraag is of Chapman genoeg wapens in huis heeft om het zes, zeven innings uit te houden op de heuvel. Zijn beruchte fastball van 100 mph en harde slider zijn niet genoeg. Chapman traint tijdens de voorbereiding dan ook hard om zijn change-up te verbeteren.

Als de voorbereiding naar wens verloopt zien we Chapman begin april als starter op de heuvel tegen de Los Angeles Angels of de Nationals, de eerste twee tegenstanders van de Reds.

In SportAmerike The Magazine 18 meer over Chapman’s stats in 2012 .

Dit artikel is geschreven door Matthijs van der Reest

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen