Chamberlain: van top prospect naar trade bait

Door

Het is nog niet zo lang geleden dat Joba Chamberlain doorbrak in de Major League. Het toenmalige top prospect van de Yankees was een fenomenale starting pitcher in de minors en mocht aan het einde van 2007 debuteren in New York. In 19 wedstrijden gooide hij 24 innings waarin hij 34 keer drie slag gooide. Hij eindigde het seizoen met een ERA van 0.38. De fans in New York wisten het zeker: een nieuwe superster was geboren.

Een seizoen later werd besloten om hem als reliever te laten beginnen om zo het aantal innings dat hij per seizoen zou gooien voorlopig te beperken. Wel werden de ‘Joba rules’, die een seizoen eerder inhielden dat hij tussen zijn outings twee dagen rust moest hebben, overboord gegooid. Chamberlain deed het zo goed als reliever dat hij in mei toch maar eens mocht starten. Ook dit deed hij niet onverdienstelijk en totdat hij in augustus geblesseerd raakte had hij een ERA van 2.60 en een 4-3 record.

In 2009 viel hij als starter een beetje tegen en steeds meer mensen vonden dat hij in de bullpen veel dominanter was dan als starter. Aan het einde van het seizoen werd hij weer in de bullpen geplaatst, mede vanwege het aantal innings dat hij dat jaar als starter al gegooid had. Het afgelopen seizoen kreeg hij de kans om met Phil Hughes te strijden om de plek van vijfde starter. Hij verloor deze strijd en werd opnieuw naar de bullpen gestuurd.

Na een slecht seizoen als reliever en de toevoeging van Rafael Soriano aan de bullpen van de Yankees lijkt de rol die voor Chamberlain in 2011 weggelegd is klein. Vorige week werd zelfs bekend dat de Yankees bereid zijn hem als onderdeel van een trade naar een ander team te sturen in ruil voor een goede starter. Het is interessant om te volgen hoe Chamberlain zich het komende seizoen zal ontwikkelen. Gaat hij zijn belofte alsnog vervullen of is hij een van de vele voorbeelden van grote prospects die het niet kunnen waarmaken in de MLB?

Foto: beloblog.com

Ook leuk om te lezen