Celtics – Heat: collectief ontmoet supersterren

Door

Het collectief tegen de supersterren. Zo is het treffen in de halve finale van de Eastern Conference tussen Boston Celtics en Miami Heat goed te omschrijven. Deze confrontatie met 7 All Stars heeft alle ingrediënten om all the way te gaan en misschien wel het predikaat historisch te krijgen.

,,Wij begrijpen waar we staan in deze league en weten waar de Celtics staan. Zij hebben zich bewezen. Vorig jaar waren zij de kampioen van de Eastern Conference. Als we willen bereiken wat we voor ogen hebben, dan moet dat via Boston. Het zou dan ook niet goed zijn als we niet tegen ze zouden spelen,” blikt Heat-Coach Erik Spoelstra vooruit.

Spoelstra zal er sinds woensdag in ieder geval op gehamerd hebben dat zijn basis wat geïnspireerder van start gaat dan tegen Philadelphia. Hoewel de serie tegen de Sixers met 4-1 werd gewonnen, verliep het allemaal niet zo vlekkeloos als de eindstand doet vermoeden.

In 4 van de 5 duels moesten LeBron James, Chris Bosh, Dwayne Wade, Mike Bibby en Zydrunas Ilgauskas na het eerste kwart een achterstand van meer dan 10 punten goed maken.

Tegen de nummer 7 uit het oosten slaagde Miami steeds in deze inhaalrace, maar tegen Boston is die reparatieklus vele malen lastiger.

Voor de playoffs koos Spoelstra bewust voor het duo Bibby en Ilgauskas. Zij hadden een betere chemie met de Big Three dan Erick Dampier en Mario Chalmers. Heel even heeft de hoofdcoach zijn basis aan te passen. Juist omdat de eerste minuten zwak waren in de eerste ronde, maar Spoelstra blijft bij zijn oorspronkelijke keuze.

De Celtics hebben er zin in, zo laat general manger Danny Ainge weten. ,,Ik denk dat je twee geweldige ploegen hebt. Twee teams met veel wilskracht en trots. En ik denk dat dit een geweldige serie wordt.”

Tot verrassing van veel kenners sweepte Boston New York Knicks. Boston presteerde de laatste maanden van de reguliere competitie erg wisselvallig en dan moesten Doc Rivers en co het opnemen tegen het versterkte en eveneens onvoorspelbare New York. Maar het werd een eenvoudige 4-0, ook al wist Boston in de eigen Garden de zeges pas in de slotseconden veilig te stellen.

Zeker in de postseason win je niet makkelijk van de Celtics. De ploeg bezit veel essentiële kwaliteiten om het ver te schoppen: toughness, ervaring, basketbalgogme en individuele klasse

Ook al heeft zij op de bank ingeboet aan kwaliteit. Om ruimte te creëeren in het salarisgebouw werd bijvoorbeeld Kendrick Perkins van de hand gedaan. Nieuwelingen als Jeff Green en Nenad Krstic hebben sporadisch bewezen op hetzelfde niveau te zitten.

Tegen Knicks heeft het team van Doc Rivers iedereen duidelijk gemaakt dat er in de playoffs niet valt te spotten met ze. Inderdaad is dit een heel andere league, waarin gewoon andere wetten gelden.

In ieder geval spreken de cijfers in het voordeel van Boston. Zij won 18 van de laatste 21 ontmoetingen. Daar valt ook de veegpartij van 100-77 onder, toen Miami de tweede plaats in de conference pakte.

Zondag is de eerste wedstrijd in Miami en hieronder kan je zien hoe Ray Allen vooruit blikt op de confrontatie met de Heat.

Foto: ufrsports.com

Ook leuk om te lezen