Cavaliers en Brown na drie jaar herenigd

Door

Cleveland Cavaliers v Chicago Bulls, Game 4

De Cavaliers krijgen weer een oude bekende voor de groep. Mike Brown is vandaag aangesteld als nieuwe hoofdcoach van de club uit Cleveland. Brown werd in 2010 nog ontslagen als coach van de Cavs. Nu vervangt hij Byron Scott als eindverantwoordelijke van de Wine and Gold.

De aanstelling van Brown kan als verrassing worden gezien. De 43-jarige coach was tussen 2005 en 2010 ook werkzaam in Cleveland. In 2007 bereikte hij met de Cavs zelfs de NBA Finals. In de periode werd hij verliefd op de stad en wilde zijn gezin ook het liefst in Cleveland blijven. Het liep echter anders, nadat hij in de hele situatie rond de free-agency van LeBron James werd ontslagen. James vertrok uiteindelijk alsnog.

Vorig seizoen werd hij aangesteld als hoofdcoach van de Los Angeles Lakers. Zijn verblijf in Hollywood werd begin dit seizoen beëindigd, nadat het bestuur het vertrouwen had verloren dat Brown de sterren van de Lakers naar successen kon leiden. Hij keerde daarna met zijn gezin terug naar Cleveland. Niemand rekende op een terugkeer bij de Cavs aangezien de naam van Phil Jackson werd genoemd. “Ik ben blij om terug te zijn bij de Cavaliers. Ik wil deze speciale stad weer successen toebrengen. Ook de loyale fans verdienen het”, liet Brown in een korte verklaring weten.

In 2010 werd Brown door eigenaar Dan Gilbert ontslagen in de hoop dat LeBron James zou blijven. King James had tijdens zijn periode in Cleveland regelmatig een meningsverschil met Brown. De relatie verbeterde wel na zijn vertrek. Zo vond James het ontslag van Brown in Los Angeles onterecht en te vroeg. Ook over de aanstelling van Brown als coach in Cleveland had James een reactie. “Ik ben heel blij voor hem. Hij is een hele goede coach. Een coach die zich vooral focust op verdedigen is goed voor die jonge jongens”, liet James weten.

De grote vraag is nu of LeBron volgend jaar terug zal keren naar Cleveland. In ieder geval lijkt eigenaar Dan Gilbert niet dezelfde fout te willen maken. Toen, in de beruchte zomer van 2010, focuste hij zich volledig op LeBron James. De Cavs hebben in Kyrie Irving nu een nieuwe superster. Daarnaast hebben ze met Dion Waiters en Tristan Thompson twee goede talenten. En deze draft hebben de Cavs weer een hoge pick.

Met de komst van Brown wordt de focus weer gelegd op het verdedigen. Een groot punt van aandacht voor de ploeg uit Ohio, want afgelopen seizoenen was de defensie van de Cavs een van de slechtsten in de NBA. “Mike (Brown) weet wat winnen is. Hij gaat verdedigend veranderingen doorvoeren en de eerste stappen zetten in een hopelijk mooie toekomst voor de Cavs. Met de jonge spelers en zijn kwaliteiten willen we de komende jaren weer meedoen om de titel”, aldus eigenaar Dan Gilbert.

Ook leuk om te lezen