Cardinals winnen de World Series – hoe is ‘t in godsnaam mogelijk?

Door

 

De St. Louis Cardinals winnen de World Series. Voor de elfde keer in hun bestaan alweer, geen verrassing dus, zal de leek hebben gedacht. In de geschiedenis van de MLB deden immers alleen de New York Yankees het met 27 overwinningen beter.

Die logica is echter maar schijn. Wat heet. Eigenlijk is het een godswonder dat de Cardinals het zo ver hebben geschopt. Logisch gezien hadden de Cards helemaal niks in de playoffs te zoeken. Laat staat dat ze aan ‘t slot ook nog ‘ns met de hoofdprijs aan de haal zouden gaan.

Nou heeft St. Louis sowieso al ‘n handje van ‘t presteren van ‘t onmogelijke. Om te bewijzen dat in de post season alles mogelijk is, werden tot afgelopen week vaak de 2006 Cardinals aangehaald. Slechts 83 wins in het reguliere seizoen, maar wel mooi de World Series winnen.

De 2006 Cardinals zullen vanaf nu nooit meer worden genoemd. Vanaf vandaag staan de 2011 Cardinals model voor het feit hoe onvoorspelbaar, onvergeeflijk en ja, hoe onrechtvaardig baseball is. Get to the post season, and all bets are off.

Bijgaand een analyse in vogelvlucht van de 2011 St. Louis Cardinals.

 

 

Spring training. Pitching ace Adam Wainwright (20 wins een jaar eerder) raakt geblesseerd aan zijn elleboog. Zwaar geblesseerd. Zijn seizoen is voorbij.

•  April. Alber Pujols, the best player in baseball, kent een dramatische start. Zijn ‘t de contractperikelen? Hoe dan ook: Pujols kent na een dikke twee weken een slaggemiddelde van .128, en eindigt de maand met een average van .245.

• Over slechte starts gesproken. Chris Carpenter, na ‘t wegvallen van Wainwright de nieuwe nummer 1 in de starting line up, komt tijdens de eerste twee maanden van ‘t seizoen niet verder dan een (1) overwinning. Ja, je leest ‘t goed. Een.

• Tuurlijk, iedere ploeg heeft blessures. Moet je ook niet over zeuren. Maar zie ‘t als ‘n kanttekening dat de Cardinals het tijdens de eerste drie maanden van het seizoen minimaal een week (en soms zelfs maanden) moeten doen zonder Albert Pujols, Matt Holliday, David Freese, Lance Berkman en Yadier Molina.

Augustus. 24 augustus, om precies te zijn. De achterstand van de Cardinals op de Milwaukee Brewers en Atlanta Braves is intussen opgelopen tot 10.5 punten. Onoverbrugbaar, zo lijkt het.

5 September. Met nog slechts 21 wedstrijden te gaan, bedraagt de achterstand op de wild card nog steeds 8.5 punten.

• De Cardinals winnen zestien van die 21 wedstrijden, en verliezen er vijf. Met andere woorden: de Braves hoefden slechts acht van hun laatste 21 wedstrijden te winnen om zich te kwalificeren voor de post season. Maar het onmogelijke gebeurt: Atlanta komt niet verder dan zeven zeges.

• In de NLDS stuiten de Cardinals op het huizenhoog favoriete Philadelphia Phillies, de met afstand beste ploeg in de National League. De Phillies hebben een pitching staff om de vingers bij af te likken. Cliff Lee, Roy Halladay, Cole Hamels en Roy Oswalt. Wow. Oh, en om de aanval nog wat op te krikken, had de ploeg zich vlak voor de trade deadline ook nog ‘ns versterkt met Hunter Pence. Tel uit je winst, maar St. Louis zorgt voor een huge upset, en wint de series met 3-2.

NLCS. De tegenstander heet Milwaukee Brewers, de NL Central-divisiegenoot, die de Cardinals in het reguliere seizoen liefst acht van de eerste elf confrontaties in 2011 de oren waste. Op het einde van het seizoen bleken de rollen echter omgedraaid (6-1), en dus lijkt St. Louis een edge te hebben. De Cardinals stellen niet teleur, en winnen de series met 4-2.

World Series, Game 5. Het geluk (of hoe je ‘t ook wilt noemen) van de Cardinals lijkt eindelijk voorbij. De ploeg stapelt tegen de Texas Rangers fout op fout, en manager Tony La Russa is daarbij geen uitzondering. Mike Napoli slaat in de achtste inning bij een gelijke stand de twee winnende runs binnen. Gek genoeg staat reliever Marc Rzepczynski op de heuvel, en niet closer Jason Motte. ,,Foutje in de communicatie”, zegt La Russa na afloop, die de schuld geeft aan de bullpen phone. Hoe dan ook: de Rangers zijn nog een zege verwijderd van hun eerste World Series-ring.

World Series, Game 6, negende inning. 7-5 Rangers. Texas is nog een out verwijderd van de titel. Maar dan slaat David Freese een triple die Albert Pujols en Lance Berkman over de thuisplaat brengt. 7-7, extra innings.

World Series, Game 6, tiende inning. 9-7 Rangers. Voor de tweede keer in de wedstrijd is Texas nog een out van het kampioenschap verwijderd. Maar door een RBI groundout van Ryan Theriot en een RBI single van Lance Berkman, komen de ploegen opnieuw op gelijke hoogte. 9-9.

World Series, Game 6, elfde inning. David Freese, opgegroeid onder de rook van St. Louis, en een getogen Cardinal-fan, ziet zijn jongsdroom bewaarheid worden, en slaat zijn ploeg met een walkoff homerun naar 10-9 en naar Game 7 van de World Series.

World Series, Game 7. Fait Accompli. De St. Louis Cardinals verslaan de Texas Rangers met 6-2 en winnen voor de elfde keer in hun bestaan de World Series.

 

Logisch, zal de leek hebben gedacht.

 

Ook leuk om te lezen