Canucks naar Stanley Cup-finale

Door

Dankzij een 3-2 overwinning tegen de San Jose Sharks hebben de Vancouver Canucks zich verzekerd van een plek in de Stanley Cup-finale. De Canadezen mogen nu, na mislukte pogingen in 1982 en 1994, voor de derde keer gaan proberen om deze felbegeerde trofee naar Vancouver te halen.

Het zag er echter lange tijd naar uit dat de finale van de Western Conference voortgezet zou moeten worden met een zesde wedstrijd in Californië. De thuisploeg kwam namelijk via Alexandre Burrows nog wel op voorsprong na een fraaie aanval halverwege de eerste periode, toch waren het de Sharks die gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd de overhand hadden.

Dit blijkt wel uit het aantal schoten op doel tijdens de reguliere speeltijd. Waar de Canucks twintig keer het vijandelijk doel onder vuur namen, wisten de Sharks zesendertig schoten te lossen. Maar zoals wel vaker deze play-offs was ook dinsdagavond Roberto Luongo in bijzonder goede doen. Hij hield zijn team met verschillende schitterende reddingen lang in de race.

Toch werd de Canadese goalie twee keer verslagen. Eerst was het halverwege de tweede periode Patrick Marleau die profiteerde van een power play-situatie en vroeg in de tweede periode zette Devin Setoguchi de bezoekers zelfs op voorsprong na een slim passje van Joe Pavelski.

Meer goals liet Luongo echter niet meer toe en hiermee hield hij zijn team in de wedstrijd. En vijftien seconden voor het einde van de wedstrijd werd hij hiervoor beloond. Henrik Sedin legde van afstand aan en zijn schot werd door Ryan Kesler dusdanig van richting veranderd dat Sharks-goalie Antti Niemi kansloos was.

De eerste verlening liet hetzelfde spelbeeld zien als de rest van de wedstrijd. De Sharks namen het doel van Luongo veelvuldig onder vuur (zestien schoten maar liefst), maar de goalie gaf even zo vaak geen krimp.

Hierdoor konden de Canucks zelf toeslaan in de tweede verlenging. En de thuisploeg deed dit met waarschijnlijk het vreemdste doelpunt van de series. De puck kwam via een raar effect terecht bij Kevin Bieksa, terwijl alle andere spelers, inclusief Niemi, de puck ergens anders verwachtten. Bieksa profiteerde van deze verwarring en schoot zijn team naar de Stanley Cup-finale.

„Dit is ongelooflijk,” aldus Bieksa. „Dit is echt een droom die uitkomt, zeker met deze groep. We werken al jaren samen naar iets bijzonders toe en we krijgen nu een grote kans om dit te bewerkstelligen.”

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen de Canucks en de Sharks:


Foto: nhl.com

 

Ook leuk om te lezen