Canadiens benoemen Therrien tot nieuwe coach

Door

De Montreal Canadiens zijn in hun zoektocht naar een nieuwe coach terechtgekomen bij een oude bekende. Michel Therrien volgt namelijk Randy Cunneyworth op, die eerder dit seizoen als interim-coach de ontslagen Jacques Martin had vervangen. Therrien zegt zijn baan als televisie-analist op en neemt nu voor de tweede keer in zijn carrière als hoofdcoach plaats op de bank van de Canadiens.

De 48-jarige Canadees nam namelijk in november 2000 de plek van de ontslagen Alain Vigneault over in Montreal en maakte hiermee zijn debuut als hoofdcoach. In het seizoen erna leidde hij zijn club naar de playoffs, waarin de Canadiens in de eerste ronde nog de als eerste geplaatste Boston Bruins elimineerde, maar in de volgende ronde hun meerdere moesten erkennen in de Carolina Hurricanes.

Montreal begon zwak aan het seizoen 2002-2003 en dit kostte Therrien uiteindelijk zijn baan. Hij zette vervolgens zijn loopbaan voort bij de Pittsburgh Penguins; eerst als coach van hun AHL-team, maar in december 2005 maakte hij promotie en verving hij de ontslagen Ed Olczyk bij de Penguins.

Tijdens zijn periode in Pittsburgh bouwde Therrien langzaamaan iets moois op en in 2008 bereikte hij zelfs de Stanley Cup-finale, die uiteindelijk in zes wedstrijden verloren ging tegen de Detroit Red Wings. Vervolgens herhaalde de geschiedenis zich toen zijn team het volgende seizoen weer matig begon en Therrien hier wederom de dupe van werd. Hij werd op zijn beurt vervangen door Dan Bylsma, die dat jaar de Stanley Cup alsnog wist te winnen met de Penguins.

De Canadiens hebben een bijzonder zwak seizoen achter de rug. De ploeg eindigde op de laatste plaats in de Eastern Conference, een plek die absoluut niet past bij de recordkampioen van de NHL. Het is nu aan Therrien om deze roemruchte club weer mee te laten strijden om de prijzen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen