College ‘Ball MVP: C.J. Fair is ook top in conference play

Door

North Carolina v Syracuse

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 9: C.J. Fair is ook top in conference play. (vorige editie: lees hier)

College MVP: C.J. Fair (Syracuse)

De Syracuse Orange (2) zijn na zestien wedstrijden nog steeds ongeslagen. Senior C.J. Fair heeft daar een ontzettend groot aandeel in. De wing is misschien niet de beste speler van zijn team, hij staat er echter gewoon altijd wanneer de Orange hem nodig hebben. Hij leidt al het hele seizoen Syracuse in scoring, daarnaast zorgt hij voor een goede hoeveelheid rebounds en steals. Fair heeft nog werk aan zijn jump shot maar als slasher is hij nu al erg goed. Tijdens de NBA draft in juni zijn er voldoende teams die hem kunnen gebruiken.

Sterrenwacht: Gordon is top, Parker moet zich herpakken

De Arizona Wildcats (1) zijn al het hele seizoen top. Dit team had al een aantal talentvolle spelers zoals Nick Johnson en Brandon Ashley. Met nieuwkomer Aaron Gordon en transfer T.J. McConnell hebben de Wildcats echter een grote stap voorwaarts gemaakt. Gordon laat zich keer op keer opmerken door zijn gigantisch atletisch vermogen maar ook vooral door zijn ultieme defense (check ESPN-video). Gordon is de ziel van dit team…

Jabari Parker is ondertussen op zoek naar zijn beste vorm. De Duke Blue Devils (16) verloren voor de tweede keer in drie wedstrijden, deze keer met 72-59 van Clemson. Parker liet vijftien punten noteren maar kreeg zijn team niet op de rails. Als Duke nog iets van het seizoen wil maken, zal hun freshman een niveau hoger moeten spelen.

Marcus Smart en de Oklahoma State Cowboys (11) zijn dan weer wel goed bezig. Ze trokken zich met twee zeges recht na het verlies tegen Kansas State. Smart was alweer de bezieler van zijn team met twee veelzijdige prestaties. Andrew Wiggins liet een wisselvallige week noteren. Kansas (18) won dan wel twee keer, Wiggins was niet altijd even sterk. Zo maakte hij slechts twee op negen schoten tegen Oklahoma. Gelukkig verdedigt hij altijd goed mee.

Michigan State (5) won van Ohio State na verlengingen. Keith Appling verloor in de laatste seconden de bal maar spurtte terug en redde de wedstrijd voor de Spartans met een block.

Verrassing van de week: Jordan Mickey (LSU)

Hoe je het ook draait of keert, dit blijft het seizoen van de freshmen. De verrassing van deze week is dan ook een eerstejaars en heet Jordan Mickey. De forward van de LSU Tigers is een inside beast. Mickey kent zijn kracht en dat is zijn inside game. Hij zal dus weinig jumpers schieten en gewoon driven naar de basket of een post move uitvoeren. Daarnaast heeft hij een neus voor rebounds en is hij een block machine (3.5 per game).

IPFW v IllinoisEen eervolle vermelding is er deze week weggelegd voor Rayvonte Rice. De junior van de Illinois Fighting Irish (23) zorgt ervoor dat zijn team meedoet in de sterke Big Ten. Rice kwam over van Drake maar had geen last om zich aan te passen. Hij scoort momenteel gemiddeld bijna negentien punten en laat zich vooral opmerken met zijn sterke drives naar de basket. Dat leverde hem in een zege tegen Indiana liefst vijftien vrije worpen op. Hij maakte er elf van.

Statline van de week: DeAndre Kane 30-8-9-5 vs. Baylor

De eer voor beste statline is deze week weggelegd voor DeAndre Kane. De point guard van de Iowa State Cyclones (9) liet liefst dertig punten, acht rebounds, negen assists en vijf steals noteren in de knappe zege tegen de Baylor Bears (7). Spijtig genoeg viel Kane later uit met een enkelblessure. Hij is voor onbepaalde tijd buiten strijd.

Marcus Smart kaapt een eervolle vermelding weg met twee geweldige prestaties. Tegen Texas pakte de sterke point guard uit met 24 punten, elf rebounds, vijf assists, zes steals en geen enkel balverlies. Tegen West Virginia was hij goed voor 22 punten, dertien rebounds en vijf assists. Smart is een gamer, zoveel is duidelijk.

Tot slot lieten ook Joseph Young en Kyle Anderson knappe statistieken noteren. Young was goed voor 29 punten in de nederlaag van de Oregon Ducks (17) tegen California. Hij raakte liefst zestien op zeventien vrije worpen. Anderson verloor met de UCLA Bruins van Arizona. De point guard was echter weer op zijn best met zestien punten, elf rebounds, zes assists, drie steals en twee blocks.

In diezelfde wedstrijd liet Aaron Gordon zich ook wederom van zijn meest atletische kant zien. De freshman tekende voor een lekkere alley-oop!

Foto’s Getty Images

Ook leuk om te lezen