Bulls-Heat: het recht van de meest gretige

Door

Wie is het gretigst? Wie offert het meest om de overwinning te pakken? En wie gaat het verst in het verleggen van limieten? Door en door kennen ze elkaar. Tactisch passen Chicago Bulls en Miami Heat hun gameplan steeds wel iets aan. Dat is detailwerk. Nu komt het vooral aan op de absolute wil om te zegevieren.

Do or die zoals ze aan de andere kant van de grote plas zeggen. Intensiteit is dan ook het sleutelwoord volgens de coach van het jaar. Zijn Bulls moeten het laminaat op met een onverzettelijke winnaarsmentaliteit. Tegenslag moeten zij gelijk opzij kunnen zetten, want de volgende play is op dat moment het belangrijkste. Het komt dus neer op state of mind.

,,Onze verdediging moet goed zijn. Die moet fantastisch zijn. Daarnaast moeten we consequent rebounden en onze uiterste best doen. Nu komt alles aan op wilskracht,” legt Tom Thibodeau uit.

Woorden waarvan Carlos Boozer goed van doordrongen is. ,,We hebben een must win-mentaliteit in iedere wedstrijd die we spelen. Dat doen we al het hele jaar. Game 3 is voor ons een wedstrijd die we voor ons gevoel moeten winnen. Daarin moet onze intensiteit en focus gewoon beter zijn,” verklaart hij.

Aan de andere kant van de lijn, in South Beach, zijn dezelfde kernbegrippen te horen: intensity, effort, agression, physical en execution. Erik Spoelstra en zijn mannen verwachten een tot op het bot gemotiveerd Chicago.

Miami wist immers game 2 in de Windy City te winnen. Nu is het thuisvoordeel aan Heat. In de playoffs van 2011 hebben zij in de American Airlines Arena een clean sheet: 6-0.

Met games 3 en 4 in Miami zouden Heat flink kunnen uitlopen, ware het niet dat zij een team treft dat het gehele jaar geen drie partijen op rij verloor. Sinds begin februari ging Thibs zelfs niet eens meer twee keer achter elkaar onderuit. Dat zegt veel over veerkracht en mentaliteit.

Binnen het kader van absoluut willen is het bijvoorbeeld de vraag of Derrick Rose te houden is? Kan Chicago de schade van het tandem LeBron James en Dwayne Wade beperken? Welke bankspeler excelleert ditmaal? Kan Udonis Haslem zich weer ontpoppen als een konijn uit een hoge hoed? Kan Boozer zich eens losrukken van het playoff-juk?

Dit alles is slechts invulling van de uitvoering, want één ding is glashelder de eerste ontmoeting in Miami wordt opnieuw een knokduel onder de borden. ,,Je weet gewoon dat het hard werken wordt tussen deze twee teams,” benadrukt Wade het motto van deze series nog maar eens.

Foto: femalefan.com

Ook leuk om te lezen