Bruins vol vertrouwen voor game 5

Door

De Stanley Cup-finale van 2011 is vanaf nu nog een best-of-three-series en de eerste wedstrijd daarvan staat voor vanavond in Vancouver gepland, om 20.00 plaatselijke tijd. Natuurlijk is er nog niets beslist—het staat immers gewoon 2-2— en kan er van alles gebeuren in deze laatste wedstrijden, maar de Boston Bruins zullen toch als favoriet aan de ontknoping gaan beginnen.

Natuurlijk, de Vancouver wonnen de eerste twee duels in hun eigen Rogers Arena, maar deze wedstrijden werden wel met de grootst mogelijke moeite gewonnen. In game 1 scoorde Raffi Torres met nog slechts negentien seconden op de klok het enige doelpunt van de wedstrijd en in game 2 was er zelfs een overtime nodig om het duel te beslissen.

De daaropvolgende wedstrijden in Boston waren andere koek; hoewel de Canadezen in die beide wedstrijden meer schoten hadden dan hun tegenstander, stapten ze toch twee keer met een grote nederlaag van het ijs.

Een van de belangrijkste redenen van het succes van de Bruins in eigen huis is Tim Thomas. De goalie behoorde in alle vier de wedstrijden tot de uitblinkers, maar in de thuiswedstrijden leek hij zelfs nog verder boven zichzelf uit te stijgen. Willen de Canucks nog iets voor elkaar krijgen deze series, dan moeten ze toch echt een oplossing zien te vinden voor Thomas.

Daarnaast is de aanvalslinie van de Bruins op het moment op zijn minst hot te noemen. Met twaalf goals in twee wedstrijden hebben zij in ieder geval al wel een antwoord gevonden op de uitstekende prestaties van Roberto Luongo in de eerste twee wedstrijden. Ondanks het grote aantal tegendoelpunten en de vormcrisis waarin Luongo zich nu lijkt te bevinden heeft coach Alain Vigneault overigens al wel duidelijk gesteld dat Luongo gewoon tussen de palen zal staan in game 5.

Zelfs het uitvallen van Nathan Horton vroeg in het derde duel na een harde charge van Aaron Rome doet geen afbreuk aan de aanvallende kwaliteiten van Boston. Sterker nog, zijn vervanger in de eerste lijn, Rich Peverley, was, na Thomas, de grote uitblinker van game 4 aangezien hij de helft van de productie voor zijn rekening nam in het met 4-0 gewonnen duel.

Waar de aanval van Boston dus uitstekend op dreef is, valt de productie van de Canadezen vooralsnog bijzonder tegen. Na vier duels staat de teller op slechts vijf doelpunten en vooral de gebroeders Sedin hebben niet de vorm die van ze verwacht mag worden.

Het doelpunt van Daniel Sedin in game 2 is tot op heden het enige punt dat de tweeling tot zover heeft gescoord in de finale en dat is wel erg karig gezien hun kwaliteiten en hun productie in het reguliere seizoen en de andere series in de play-offs.

Kortom, de Canucks zullen toch echt uit een ander vaatje moeten gaan tappen in game 5 om het de van zelfvertrouwen blakende Bruins lastig te maken. Anders is de kans meer dan aanwezig dat de Bruins een wellicht beslissende overwinning gaan boeken in British Columbia.

Foto: cbc.ca

 

Ook leuk om te lezen