Bruins via 1-0 zege naar Stanley Cup-finale

Door

De spannende finale series van de Eastern Conference kwam afgelopen vrijdagavond tot een spannende, en tevens penalty-vrije, ontknoping. In de eigen TD Garden hadden de Boston Bruins het beste van het spel in de beslissende duel tegen de Tampa Bay Lightning, maar lange tijd lukte het hen niet om dit overwicht in de score tot uiting te brengen. Uiteindelijk volstond een laat doelpunt van Nathan Horton om de Bostonians naar hun eerste Stanley Cup-finale in eenentwintig jaar te leiden.

Zoals wel een beetje werd verwacht van tevoren, bleek de zevende wedstrijd een waar keepersduel te zijn. De beste keeper van het reguliere seizoen op basis van save percentage en tegendoelpunten Tim Thomas en de beste keeper van de eerste twee rondes van de play-offs Dwayne Roloson wisten dat ze vrijwel perfect moesten spelen om hun team naar de grote finale te leiden.

Uiteindelijk was het Thomas die helemaal perfect speelden en er zo voor zorgde dat de Lightning van het scorebord verwijderd bleven. Zijn collega aan de andere kant had het echter een stuk drukker (achtendertig schoten tegen vierentwintig), maar liet ook schitterende staaltjes doelverdediging zien.

Hiermee volgde Roloson lang het voorbeeld van Thomas, maar uiteindelijk werd hij, zeven minuten voor het einde van de wedstrijd, toch een keer verslagen en dit bleek meteen de beslissing in de wedstrijd. Hiermee verloor de 41-jarige Roloson voor het eerst in zijn carriere een zogenaamde ‘elimination game’.

Bruins-verdediger Andrew Ference zette de beslissende aanval vanuit de eigen zone op met een strakke pass naar David Krejci. De center vond op zijn beurt met een fraaie voorzet Nathan Horton vrij voor het doel en die had geen enkele moeite om de puck in het lege doel te schuiven.

De thuisploeg is na deze bevrijdende treffer nooit echt meer in de problemen gekomen. Dankzij de goed georganiseerde verdediging kregen de Lightning nog maar twee schotpogingen en die werden allebei vakkundig tenietgedaan door de excellerende Thomas, waardoor het enthousiaste thuispubliek na de laatste zoemer helemaal uit zijn dak kon gaan.

Boston-coach Claude Julien was uiteraard bijzonder tevreden met het resultaat maar ook met het vertoonde spel: „Dit was een van onze beste wedstrijden aangezien we geen grote fouten hebben gemaakt. Daarnaast hadden we al eerder wat kansen om te scoren, maar hun keeper was fantastisch en heeft hen lang in de wedstrijd gehouden.”

De coach van de Lightning, Guy Boucher, toonde berusting in de nederlaag en was vooral trots op zijn team: „We zijn dit jaar met een half nieuw team en een compleet nieuwe coaching staff begonnen. Het is echt een fantastische prestatie dat we zo snel een echt team zijn geworden.”

De Bruins gaan nu voor hun eerste Stanley Cup sinds 1972, maar daarvoor moet eerst afgerekend worden met het beste team van de reguliere competitie, de Vancouver Canucks. De eerste wedstrijd van de Stanley Cup-finale staat in Vancouver gepland op woensdag 1 juni om 20.00 plaatselijke tijd.

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen de Bruins en de Lightning:

Foto: reuters.com

 

Ook leuk om te lezen