Bruins pakken Stanley Cup

Door

Na een langdurige periode zonder grote successen hebben de Boston Bruins na negenendertig jaar eindelijk weer de Stanley Cup in de lucht mogen steken. De ploeg van Claude Julien won woensdagavond de beslissende zevende wedstrijd tegen de Vancouver Canucks afgetekend met 0-4 en zette daarmee de einduitslag van 4-3 op het scorebord.

Het mag geen verrassing meer heten maar de grote uitblinker op het ijs was wederom goalie Tim Thomas, die na de wedstrijd overigens werd uitgeroepen tot beste goalie en tot MVP van de play-offs. Natuurlijk zijn er goals nodig om een wedstrijd te winnen, maar de zevenendertig reddingen van de goalie vormden het fundament onder de zege van de Bruins.

„Tim Thomas domineerde gewoon deze play-offs,” glunderde Julien. „Hij liet van begin tot eind zijn beste spel zien, met name in de finale. Hij heeft elke wedstrijd fantastisch gespeeld. Iedereen had verwacht dat hij wel een keer een matige wedstrijd zou spelen, maar dat gebeurde niet. Hij liet zich nergens door uit het veld slaan en bleef in de zone.”

In de vorige duels in Vancouver speelde Thomas ook goed, maar werden zijn prestaties niet ondersteund door de aanvalslinies van de Bruins. In de voorgaande drie uitduels kwam Boston tot slechts twee doelpunten, onder meer door fantastisch keeperswerk van Roberto Luongo, maar in game 7 wisten de Bruins het net wel veelvuldig te vinden.

Na fantastische optredens in thuisduels en drie beatings in Boston leverde Luongo in het beslissende zevende duel een gemiddelde prestatie. Zo slecht als in Boston was het zeker niet, maar hij verrichte ook niet de game winning-saves die hij eerder in de eigen Rogers Arena had laten zien. Hij werd daardoor drie keer geklopt in twintig schoten (het laatste doelpunt van de Bruins was een empty netter) en daar kon de aanval van de Canucks niets tegenover zetten op het scorebord.

Hierdoor verloren de Canucks dus hun derde Stanley Cup-finale en deze nederlaag was extra zuur omdat het team als beste van de NHL was geëindigd na het reguliere seizoen en tevens het beste was begonnen aan game 7.

De Bruins overleefden de stormloop in de beginfase echter en kwamen zelfs op 0-1 via een goal van Patrice Bergeron. Deze voorsprong werd in het restant van de eerste periode vastgehouden en in de tweede periode zelfs uitgebreid door goals van rookie Brad Marchand en wederom Bergeron.

Deze 0-3 voorsprong was meer dan genoeg speling voor Thomas om de Stanley Cup binnen te slepen. De Canucks hadden aan het einde van de rit bijna twee keer zo veel schoten op doel afgevuurd als hun opponent (zevendertig tegen twintig), maar telkens had Thomas een antwoord op de Canadese dadendrang. Toen Marchand een kleine drie minuten voor het einde via een empty netter de stand op 0-4 had gebracht, was het pleit helemaal beslecht.

„Boston speelde gewoon een sterke wedstrijd,” erkende ook Canucks-coach Alain Vigneault. „Ze hebben een fantastische keeper en wisten een aantal knappe goals tegen ons te maken. Zij hebben deze overwinning dan ook verdiend.”

Zie hier de samenvatting van Game 7:

Foto’s: nhl.com

 

1 Reactie
  1. Edwin 9 jaar ago

    Tim Thomas terecht gekozen als MVP. Weer een shutout, maar dan op vreemde bodem. Ben vannacht niet voor niks opgebleven.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen