Bruins: De weg naar de Stanley Cup (4)

Door

Voor het eerst sinds 1972 wisten de Boston Bruins weer beslag te leggen op de Stanley Cup. Aan de hand van vier verhalen blikken we terug op het seizoen van de Bostonians. Vandaag het laatste deel uit deze serie, een terugblik op het seizoen van MVP Tim Thomas.

Het feit dat Tim Thomas is uitgegroeid tot de most valuable player van de play-offs is gezien het begin van het seizoen wel enigszins verrassend te noemen. De 37-jarige goalie begon deze jaargang namelijk op de bank bij de Bruins, achter Tuukka Rask.

Thomas werd het seizoen ervoor namelijk geplaagd door inconsistente optredens en miste dat jaar ook een aantal wedstrijden vanwege een heupoperatie. De rol van eerste keeper werd toen overgenomen door de jonge Rask en die kweet zich dusdanig van zijn taak dat hij een plekje opschoof in de hiërarchie.

De Bruins ondergingen in de zomer van 2010 zelfs pogingen om Thomas aan een ander team te slijten, maar de clubs stonden niet in de rij voor een 36-jarige goalie met nog een contract voor drie jaar. Hierdoor begon men dus met deze twee goalie aan het nieuwe seizoen en al snel werd duidelijk dat Boston zich gelukkig mocht prijzen dat ze Thomas niet van de hand hadden gedaan.

Hij won namelijk zijn eerste acht decisions en brak hiermee het stokoude clubrecord van Tiny Thompson uit 1938. Daarnaast brak hij een NHL-record door zijn eerste negen uitwedstrijden te winnen en uiteindelijk sloot hij het seizoen af met het indrukwekkende record van 35 overwinningen tegen 20 nederlagen, waarvan er 9 na overtime tot stand kwamen. Tijdens het seizoen zette hij een .938 save percentage neer en kreeg hij gemiddeld slechts 2,00 doelpunten per wedstrijd tegen.

Deze fantastische seizoenscijfers kunnen worden gezien als een opmars naar zijn uitmuntende prestaties in de play-offs, en dan vooral in de Stanley Cup-finale. In deze finale kan Thomas namelijk indrukwekkende cijfers overleggen: een save percentage van .967 en gemiddeld slechts 1,15 goals tegen per wedstrijd, de laagste cijfers tijdens het moderne tijdperk van alle goalies uit de NHL die meer dan vijf optredens hadden in de finale.

Daarnaast heeft de goalie tijdens het naseizoen ook de nodige NHL-records verbroken. Een kleine opsomming:

– Hij is de oudste speler ooit die wordt uitgeroepen tot beste keeper van de play-offs.

– Hij verrichtte de meeste reddingen ooit tijdens de play-offs (798) terwijl hij ook de meeste schoten op zich af ziet komen (849).

– Hij verrichtte de meeste reddingen ooit tijdens een Stanley Cup-finale (238) en is ook de eerste goalie die een game 7 van deze finale beëindigt met een shutout.

Vriend en vijand komen dan ook superlatieven tekort voor de prestaties van Thomas:

„Ere wie ere toekomt,” aldus Canucks-coach Alain Vigneault. „Thomas was bijna onmogelijk te passeren. De Bruins speelden erg sterk voor zijn goal. Toch hadden we een aantal grote kansen, maar nog steeds wisten we niet genoeg te scoren.”

“Tim Thomas heeft deze play-offs gewoonweg gedomineerd,” aldus Bruins-coach Claude Julien. „Dat doen alleen de echte grote goalies. Hij was van begin tot eind uitstekend en met name in de finale.”

Ook de voorzitter van de Bruins, Cam Neely, deed een duit in het zakje: „Ik kan niet begrijpen hoe iemand zo goed kan spelen als hij deed tijdens deze laatste zeven wedstrijden. Hij was geweldig; zo rustig en cool. Het was gewoon een fantastische series.”

Thomas zelf blijft bijzonder nuchter en bescheiden onder alle aandacht die hij krijgt vanwege zijn prestaties. „Het is een hele eer om de prijs voor beste goalie te winnen. Ik zat net wat namen te lezen die erop vermeld staan en het is geweldig dat mijn naam nu tussen die van bijvoorbeeld Patrick Roy, Ron Hextall en Ken Dryden staat.”

Bekijk hieronder de top tien van beste reddingen van Thomas ooit volgens Sportscentre:

<iframe width=”425″ height=”349″ src=”http://www.youtube.com/embed/qq7XsBLN1ak” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Foto’s: sports.espn.go.com en mlive.com

Ook leuk om te lezen