Bruins: De weg naar de Stanley Cup (3)

Door

Voor het eerst sinds 1972 wisten de Boston Bruins weer beslag te leggen op de Stanley Cup. Aan de hand van twee verhalen blikken we terug op het seizoen van de Bostonians. Vrijdag las je hier het eerste verhaal., terwijl zaterdag je het twee deel kon lezen

Net als in de eerste ronde van de play-offs kwamen de Bruins in de finale ook op een 2-0 achterstand. De ploeg verloor twee keer met het kleinste verschil, vooral omdat het zelf moeilijk tot scoren kwam tegen de uitblinkende Canadese goalie Roberto Luongo.

Voor de volgende twee wedstrijden werd dit probleem opgelost en vielen de doelpunten van Boston als rijpe appelen. Door twee ruime overwinningen, 8-1 en 4-0, trokken de Bruins de stand weer gelijk en kon men met een gerust hart naar Vancouver voor de volgende wedstrijd.

Naast de vele doelpunten was er nog een factor die belangrijk was voor het thuissucces van de Bruins. Goalie Tim Thomas bleek namelijk een vrijwel onneembare horde voor de Canucks.

Thomas leverde in de eerste twee wedstrijden van de finale ook een uitmuntende prestatie maar werd toen niet ondersteund door zijn aanvallers, waardoor die wedstrijden dus alsnog verloren gingen. Toen de Bruins-aanvallers in Boston wel het net wisten te vinden, zorgde Thomas er met zijn fantastische reddingen voor dat de Canucks hier geen antwoord op hadden.

Boston vertrok dus met een goed gevoel naar British Columbia, maar stuitte in game 6 wederom op een fantastische Luongo. Thomas evenaarde de prestatie van zijn collega bijna, maar moest uiteindelijk toch één doelpunt toestaan, waardoor Vancouver een 3-2 voorsprong in de series nam.

In game 6 moesten de Bruins dus tegen uitschakeling strijden en zij deden dit met verve. Binnen tien minuten stond er een 4-0 voorsprong op het scorebord en hadden de Canucks Luongo al van het ijs gehaald voor een andere goalie. Uiteindelijk wonnen de Bruins de wedstrijd met 5-2 en kon men zich weer op gaan maken voor een zevende wedstrijd.

In dit beslissende duel etaleerde Thomas nogmaals zijn grootse vorm en was Luongo niet in staat om zijn fantastische prestaties uit de eerder thuisduels te evenaren.

Zijn redelijke prestatie was niet genoeg om de Bruins van het scoren af te houden, terwijl de Canucks maar geen mogelijkheid vonden om Thomas te passeren.

De Bruins scoorden uiteindelijk vier keer en wisten zo na negenendertig jaar eigenlijk weer beslag te leggen op de Stanley Cup.

Ook leuk om te lezen