Brian Scalabrine: The White Mamba!

Door

 

Brian Scalabrine. Misschien niet de beste speler in de NBA, maar zeker één van de populairste. Fans worden gek als de 33-jarige forward van de Chicago Bulls het veld in komt. Internet ontploft en The White Mamba, zijn bijnaam, is trending topic over de hele wereld. Niet slecht voor een basketballer die het moet hebben van garbage minuten. Scalabrine is een hype in Amerika.

Het is dinsdag 17 januari 2012. De Chicago Bulls nemen het op tegen de Phoenix Suns en laten geen spaan heel van de tegenstander, en dat zonder Derrick Rose. De stand is 108-86 in het vierde kwart als de supporters uit het niets kabaal maken. Scalabrine doet zijn trainingspak uit en mag de resterende drie minuten spelen. De fans krijgen wat ze willen.

Het komt vaak voor dat er massaal SCA-LA-BRI-NE wordt gescandeerd in de United Center. Een ludieke oproep van de fans aan coach Tom Thibodeau of hij alsjeblieft hun favoriete speler met dat rossige haar laat spelen. Eerste balcontact is goed voor Scalabrine. Hij doet alsof hij een driepunter schiet, maar passt dan de bal naar de insnijdende Omar Asik voor de dunk. Het lawaai is oorverdovend, alsof de Bulls net op voorsprong komen.

Zijn tweede balcontact. Scalabrine staat in de hoek achter de driepuntslijn. De supporters schreeuwen het uit en willen dat hij gaat schieten. Hij maakt een fake, dribbelt naar binnen en gaat omhoog voor het schot, wacht, het is een pass op Asik voor de de alley-oop layup. Wow! Zelfs Steve Nash kan het waarderen.

De Bulls winnen de wedstrijd en Scalabrine mist één schot en deelt twee assists uit in drie minuten speeltijd. In een gesprek met ESPN zegt de forward dat hij door heeft dat de supporters van hem houden, maar dat hij ook moeite heeft met de hype. Hij wil gewoon een solide prof zijn. “Ik geloof niet dat ik de 12e, 13e of 15e speler ben in het team. Ik geloof dat ik een goede basketballer ben. Ik weet dat er vier spelers zijn op mijn positie die beter zijn, maar elke wedstrijddag heb ik het gevoel dat ik ga spelen.”

Scalabrine begon zijn loopbaan bij de New Jersey Nets en verkaste in 2005 naar de Boston Celtics. Een perfecte match. Zijn rode haar, zijn achternaam, mensen in Boston geloofden dat hij Iers bloed door de aderen had stromen. En de man kan gerust een balletje gooien, speelde belangrijke minuten in de playoffs, beschikt over een driepunter en was onderdeel van het kampioensteam in 2008. “Als er wat gebeurt dan ben ik klaar om 40 minuten te spelen. Dat is mij vaker overkomen in het verleden.”

Toch heeft de speler van de Bulls het lastig, zelfs in uitwedstrijden veren de fans op vanuit hun stoel als hij het veld in komt. “Elke basket die ik maak wordt herhaald in SportsCenter. Niemand wil die speler zijn waar The White Mamba tegen scoorde, dus wordt ik verdedigd alsof het Game 7 is van de NBA Finals. Dat is iets waar ik aan moet wennen.” Afgelopen vrijdag wist Chicago dik te winnen van de Cleveland Cavaliers. Scalabrine speelde acht minuten mee en was goed voor 3 punten, 1 rebound, 1 assist en 1 steal.

Hieronder de hoogtepunten van Brian Scalabrine tegen de Phoenix Suns:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen