Breaking: Rasheed Wallace op weg naar Lakers

Door

 

Rasheed Wallace komt dan toch terug uit pensioen en heeft beslist om te tekenen voor de Los Angeles Lakers. Wallace hing in 2010 zijn basketschoenen aan de haak maar hield de optie voor een ‘comeback’ altijd open. Na maanden schipperen, is er nu vrij onverwacht dan toch een beslissing gevallen.

Rasheed Wallace zal eerstdaags een contract ondertekenen bij de Los Angeles Lakers. Omdat ze momenteel beschikken over slechts veertien spelers hoeven de Lakers geen speler te ontslaan. Wallace speelde in 2010 zijn laatste wedstrijd, Game 7 van de NBA Finals voor de Boston Celtics tegen de Lakers. Hij had nog een contract van twee jaar maar had al voor de wedstrijd laten weten dat hij erna op pensioen zou gaan. De Celtics en Wallace kwamen tot een compromis over een uitkoopsom van $1 miljoen en na zestien seizoenen leek het einde carrière voor de altijd mondige Wallace.

Toch niet. Wallace liet al vrij snel uitschijnen, open te staan voor een terugkeer. De Lakers waren van bij het begin een kandidaat, naast onder andere de Chicago Bulls. Hij kiest nu dus voor de Lakers, het team dat hem de droom van een tweede NBA-titel ontnam. Wallace zou in topvorm zijn door een nieuw fitnessprogramma en hij speelde deze zomer vrij goed op een tornooi in North Carolina, waar hij in zijn ‘college’ jaren speelde voor de Tar Heels.

De aanwerving van Wallace doet de speculaties over een mogelijke ‘trade’ voor Pau Gasol wederom oplaaien. Hij speelt namelijk dezelfde positie en de Lakers kunnen op de power forward ook al Troy Murphy en Josh McRoberts uitspelen. Mocht Pau vertrekken, zouden ze dus nog steeds meekunnen op die positie.

Maar bij de Lakers houden ze de boot nog even af: “Zijn dagen als basisspeler zijn voorbij en ik denk dat hij dat ook beseft”, hoewel ze zeker blij zijn met de man die ooit de meeste technische fouten in één seizoen verzamelde. “Denk er eens over na. Van de nog beschikbare ‘big men’, is er één die beter is? Als hij conditioneel in orde is, dan is dit een geweldige aanwinst.”

Het enthousiasme van de Lakers is enigszins terecht. Het wordt afwachten hoe hij snel hij zich terug zal aanpassen aan het ritme en niveau van de NBA maar eens het zover is, kan Wallace erg belangrijk zijn. Doorheen zijn carrière is gebleken dat hij een erg nuttige speler is. Hij is verdedigend veelzijdig want hij is sterk genoeg om zowel power forwards als centers op te vangen. Bovendien is hij zeer slim. Hij weet daardoor goed positie te kiezen en is altijd goed voor een aantal bloks. Datzelfde ‘basketball-IQ’ helpt hem offensief, waar hij genoeg talent heeft om zowel ‘inside’ als ‘outside’ te scoren.

Wallace was een belangrijke speler bij de Detroit Pistons die in 2004 de titel pakten. Hij gaat nu dus op zoek naar zijn tweede en dat met Kobe Bryant aan zijn zijde. Op papier is hij een versterking maar het blijft afwachten hoe en wanneer hij het ritme van de NBA oppakt. En met de strengere regels omtrent technische fouten blijft het een vraagteken of Wallace zijn team niet eerder pijn dan goed zal doen.

Zie hier, het meest memorabele schot uit zijn carrière:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen