Prince Fielder naar de Detroit Tigers

Door

Prince Fielder heeft voor negen jaar getekend bij de Detroit Tigers. De eerste honkman kan in die tijdspanne naar verluidt $214 miljoen op zijn rekening bijschrijven. De komst van Fielder betekent dat Miguel Cabrera een andere positie moet gaan bemannen, aangezien Fielder is toegezegd dat hij op het eerste honk komt te spelen. Samen met Albert Pujols was de 27-jarige Fielder deze offseason de grootste (pun intended) slagman die beschikbaar was. Andere gegadigden voor de diensten van Fielder waren de Washington Nationals en de Texas Rangers.

Saillant detail: vader Cecil Fielder speelde zeven jaar voor de Tigers.

Fielder
Prince Fielder heeft in bijna duizend wedstrijden verdeeld over iets meer dan zes seizoenen 230 homeruns geslagen. Hij is, ondanks dat de beeldvorming anders suggereert, zeer betrouwbaar qua speeltijd. Zo mistte hij de afgelopen drie jaar slechts één wedstrijd (in 2010). Hij heeft een .390 OBP en kan in Detroit -net als NL MVP Ryan Braun dat deed bij zijn oude team Milwaukee Brewers- rekenen op een rechtshandige slagman die hem bescherming geeft: Miguel Cabrera.

Scott Boras
Fielder’s agent Scott Boras wachtte lang met beslissen, maar heeft het toch voor elkaar gekregen een zeer lucratieve deal te regelen voor de linkshandige power-hitter. Lang werd gedacht dat meer dan zes jaar er niet in zat voor de nogal uit de kluiten gewassen vegetariër. Onder andere zijn, ondanks zijn achternaam, matige veldwerk en onathletische lichaam werd niet gedacht dat Boras een deal als deze eruit kon slepen.

Tigers
De Tigers hebben aardig verstoppertje gespeeld en deze signing komt dan ook als een verrassing. Niet alleen leken de Tigers aardig tegen hun budget aan te zitten, ook gaf GM Dave Dombrowski eerder nog aan voor contracten van maximaal vier jaar te willen gaan. Daarbij leek het onwaarschijnlijk dat er plek was voor Fielder, ook met de knieblessure van Victor Martinez.

De eerste honk/aangewezen slagman positie is nu nogal druk in Motown. Miguel Cabrera, six-time All-Star, Rookie of the Year winnaar in 2003 en laatste drie jaar top 5 in de MVP voting, en Martinez deelden die posities vorig jaar (met V-Mart zo nu en dan als catcher). Dit jaar betekent de komst van Fielder, dat Miggy als DH gaat spelen. Al zal het soms ook wel eens omgedraaid zijn. Echter zal manager Jim Leyland zijn catcher Alex Avila af en toe een dagje DH willen gunnen, aangezien de ‘bat’ van Avila te goed is om uit de line-up te houden. In die gevallen zal Cabrera in left field of misschien op het derde honk spelen. Posities waarop hij in het verleden wel gespeeld heeft.

En volgend jaar is V-Mart waarschijnlijk gewoon weer terug, dus dan zal Cabrera definitief moeten verhuizen.

Op lange termijn lijkt deze deal, zoals wel vaker, niet echt goed. Al hebben de Tigers natuurlijk de optie om Fielder als DH in te zetten over een paar jaar, aangezien Cabrera’s contract na 2015 afloopt. Oja, AL MVP en Cy Young winnaar Justin Verlander’s contract loopt na 2014 af. No way dat ze hem dan kunnen betalen.

American League
Met de komst van Fielder is de American League meer ‘loaded’ dan ooit. De Tigers hebben het relatieve geluk dat ze in de AL Central bivakkeren, waar de teams meer aan het rebuilden zijn en geen grote namen aantrekken.

De contractverlenging die Adrian Gonzalez vorig jaar tekende bij de Boston Red Sox van $154 miljoen voor zeven jaar ziet er uit als een steal, sinds de astronomische bedragen die aan Pujols en Fielder zijn uitgegeven.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen