Ex-NHL’ers vinden dood bij KHL vliegtuigcrash

Door

Bij een vliegtuigongeval in Yaroslavl in Rusland zijn het gehele team, de coaching staff en een aantal jeugdspelers van Lokomotiv Yaroslavl om het leven gekomen. Meerdere ex-NHL’ers, NHL-prospects, bekende Russische spelers en Noord Amerikaanse coaches maken deel uit van dit team.

De crew van 8 is met zekerheid om het leven gekomen en slechts 2 anderen hebben het overleefd van een lijst van circa 40 passagiers, omdat er onduidelijk bestaat over het huidige roster van Lokomotiv is voorzichtigheid geboden, maar verschillende agents en teams hebben inmiddels bekend gemaakt dat hun spelers om het leven zijn gekomen.

De coach van Lokomotiv is voormalig Calgary Flames coach Brad McCrimmond, tot hun spelers behoren onder andere Pavol Demitra (Wild), Ruslan Salei (Red Wings), Karel Rachunek (Rangers) en Devils top prospect Alex Vasyunov.Inmiddels is de dood van Demitra en Vasyunov bevestigd. Ook is de Zweedse goalie Stefan Liv om het leven gekomen; hij won goud op de Olympische spelen in 2006 als backup.

De Tsjechische ambassade in Rusland bevestigt zojuist ook de dood van voormalig Islander Josef Vasicek, oud-Ranger Karel Rachunek en 2003 Rangers draft pick Jan Marek.

De eerste berichten over hoe en waarom zijn dat het toestel mogelijkerwijs te zwaar beladen was, maar zeker is dat na het opstijgen het toestel niet genoeg hoogte kon maken en vlak achter de landingsbaan tegen een radartoren is gevlogen. Hierdoor zijn onderdelen afgebroken en brak het toestel in tweeën, waarna het enkele honderden meters verderop in een moeras neer is gekomen. De eerste beelden tonen een volledig verwoest vliegtuig.

Kontinental Hockey League management laat in een opvallend uitgebreid statement weten dat het besef van de tragedie pas langzaam doordringt, maar dat zij op dit moment hun focus willen richten op de tragedie en hoe daarmee om te gaan. Ze willen het team en de gestorven spelers eerst waardig eren en herdenken en zullen zich daarna pas richten op de vraag hoe verder te gaan met het 2011/2012 KHL seizoen, dat vandaag begon met een duel tussen Salavat Yulaev en HC Atlant. Deze wedstrijd werd echter bij 1-0 stand in de eerste periode gestaakt toen het nieuwsbericht van het vliegtuigongeluk bekend werd. De spelers van beide teams, waaronder Nikolai Zherdev en Alexei Kovalev, gingen daarop gezamenlijk naar een lokale kerk voor gebed.

De internationale ijshockeyfederatie IIHF laat in een eerste reactie weten dit “de zwartste dag uit de geschiedenis van onze sport” te vinden.

3 Reacties
  1. Fabian 6 jaar ago

    Vreselijk nieuws..

  2. Sport Amerika 6 jaar ago

    Echt heel erg dit nieuws..

  3. Sjoerd 6 jaar ago

    Verschrikkelijk nieuws dit, hoorde net dat er slecht 1 overlevende is die er slecht aan toe is. Doet me denken aan crashes waarbij ook hele voetbal teams omkwamen zoals in Suriname en met Manchester United…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen