Boise State’s ‘Dutchgate’ blijft verwarrend

Door

De afgelopen weken is Boise State aanhoudelijk in het nieuws geweest door de issues rondom overtredingen van de NCAA regels. Op de achtergrond speelt echter ook nog de kwestie met de drie Nederlandse spelers wiens speelvergunning niet werd afgegeven. In deze kwestie zijn inmiddels vorderingen bereikt en tenminste een van de spelers mag vanaf nu aantreden voor de Broncos.

Vierdejaars safety Cedric Febis is inmiddels door de NCAA geïnformeerd dat hij speelgerechtigd is en hij was reeds afgelopen weekend met het team bij de uitwedstrijd aanwezig. Zijn overige twee Nederlandse collega’s wachten echter nog op bericht en reizen tot die tijd niet mee met de ploeg Wide receiver Geraldo Boldewijn en defensive tackle Ricky Tjong-A-Tjoe hebben daarom al zeker vijf wedstrijden gemist en dat is alles behalve goed nieuws voor hun carriere.

Een nieuwe dimensie werd echter deze week aan het verhaal toegevoegd, toen bleek dat Boise State een Nederlandse offensive manager had over wie nu een onderzoek is gestart en tot die tijd staat hij, Floris Mendonca, op non-actief. De Broncos wilden niet bevestigen dat hij een rol heeft in de betwijfelde speelgerechtigheid van de drie Nederlandse spelers, maar dat hij een band met hen heeft is duidelijk, zo meldt Idaho’s KIVI-TV.

Het management van Boise State is echter positief gestemd en is niet bang dat de NCAA deze kwestie zal aanmelden als een herhalingsfout, wat zou betekenen dat de ploeg nog zwaarder gestraft zal worden dan voorheen gepland was. Ze laten aan ESPN weten dat deze kwestie reeds speelde voor de bestraffing en daarom niet een nieuwe overtreding is.

Hoe deze zaak gaat aflopen is nog niet duidelijk, maar dat er problemen zijn bij de Broncos is duidelijk en dat het onderzoek inmiddels bijna het halve seizoen duurt is ook geen goed teken. Het is voor de Nederlandse fans echter te hopen dat het trio nog enige speeltijd zal vergaren, maar hoe langer het onderzoek duurt, hoe moeilijker dat zal worden.

Foto: collegefootball.rivals.com

 

Ook leuk om te lezen