Blues-coach Payne op straat gezet

Door

De St. Louis Blues zijn het eerste NHL-team dat zich dit seizoen heeft ontdaan van hun hoofdcoach. Al na dertien wedstrijd werd Davis Payne ontslagen en vervangen door Ken Hitchcock, die overkomt van de Columbus Blue Jackets.

De reden voor het ontslag zijn de tegenvallende resultaten van de Blues van de afgelopen periode. Payne werd op 2 januari 2010 aangesteld als hoofdcoach nadat Andy Murray werd ontslagen. Onder het bewind van Payne bleven de resultaten achter op de verwachtingen. Zo werden het afgelopen seizoen wederom de play-offs niet bereikt en ook deze jaargang presteren de Blues niet naar behoren. Met slechts zes overwinningen in dertien wedstrijden bezet de ploeg uit St. Louis met twaalf punten momenteel de dertiende plek in de Western Conference.

„Het nieuws komt als een schok en ik ben zeer teleurgesteld, maar tegelijkertijd weet ik dat ik verantwoordelijk ben voor alle facetten van het ijshockeyteam,” aldus Payne. „Sommige dingen gaan gewoon niet zoals ze zouden moeten gaan en dat valt onder mijn verantwoordelijkheid. Daar tegenover staat dat we de komende tijd een gunstig schema hebben en dat de ommekeer ieder moment had kunnen plaatsvinden. Maar als mijn ontslag hetgene is dat de ploeg weer aan het draaien krijgt, wie ben ik dan om daar tegen in te gaan. Ik wens het team en de spelers alle goeds en veel succes toe, want dat verdienen ze.”

Payne’s opvolger Hitchcock was lange tijd hoofdcoach bij de Blue Jackets en leidde dit team in 2009 naar hun enige deelname aan de play-offs uit de historie. Op 3 februari 2010 werd hij echter na een reeks slechte resultaten uit zijn functie ontheven. Hij stond na die tijd overigens nog wel onder contract in Columbus, maar kreeg van zijn club toestemming om in St. Louis aan de slag te gaan.

Met Hitchcock halen de Blues een coach in huis die zijn sporen al heeft verdiend in de NHL. Zo won hij in 1999 de Stanley Cup met de Dallas Stars en verloor in het jaar daarna de finale van de New Jersey Devils. In totaal heeft Hitchcock zes keer beslag weten te leggen op een divisietitel en werd hij drie keer aangesteld als coach van een All Star-team. Ten slotte heeft hij ook de nodige successen behaald met het nationale team van Canada; tijdens de Olympische Spelen van 2002 en 2010 won hij daarmee als assistent-coach namelijk de gouden medaille.

Foto: stlouis.cbslocal.com en andyreidsmustache.blogspot.com

Ook leuk om te lezen