Blik op Baseball 2.0: Simmons is de beste

Door

Blik op Baseball 2.0Zijn we weer! De MLB draait lekker door, al is juni altijd zo’n rare tussenmaand. De verhoudingen zijn bepaald, maar nog niet definitief. Daar is het nog te vroeg voor. Het is na de openingsmaanden van het seizoen altijd even afwachten tot na de All-Star Break, half juli. Dan heb je een duidelijker beeld van welke ploegen alles op het lopende seizoen gaan zetten en welke teams zich alvast al op volgend seizoen mogen richten, en welke spelers dit seizoen nog terugkeren en welke heren klaar zijn voor dit jaar. Tot die tijd valt er echter ook genoeg te beleven!

Andrelton Simmons is de beste
Zal ik eens een quote geven die niet zo heel lang geleden op MLB.com te lezen was? “Andrelton Simmons is de beste defensieve speler in baseball.” Niet van de shortstops, niet van de Braves en niet van MLB’s tweedejaars spelers. Nee, de beste verdediger ter wereld. Van allemaal. Die eer dankt Simmons aan de stat ‘Defensive Runs Saved’.

Andrelton Simmons

Dat is voer voor discussie, want er zijn diverse manieren waarop je defensieve plays in statistieken kunt weergeven, en ‘DRS’ is er slechts een van. Op basis van cijfers van afgelopen vrijdag leidt Simmons de MLB daarin met 14 geredde runs. Manny Machado en Carlos Gomez staan tweede met 12 runs.

De manier waarop defensie gemeten wordt en in kaart wordt gebracht is nog niet perfect, maar het wordt allemaal steeds beter. En dus vragen legers MLB-volgers zich nu af of de Nederlandse korte stop de komende jaren ’s werelds beste verdediger op die positie zal zijn, en wat dat zou betekenen voor zijn toekomst. Er zijn immers best teams – Yankees – die ergens de komende jaren een nieuw gezicht op shortstop kunnen gebruiken. Voor ons is het vooral fijn dat we voor de komende jaren verzekerd zijn van een toonaangevende landgenoot in de MLB.

Puig en zijn lasers
Heb je net een verhaal opgehangen over hoe goed Andrelton Simmons is, ga je daarna verder uitgerekend verder met de speler die hem in zijn onderbroek zette. Oké, de actualiteit heeft de beelden die dit stukje vergezellen ingehaald, want dit is al anderhalve week geleden. Maar gezien de defensieve invalshoek van deze Blik op Baseball wilde ik Yasiel Puig niet laten liggen, want zo’n arm heb ik maar zelden gezien.

Het was dus Simmons die op die vrijdagavond in Los Angeles door Puig in zijn hemd werd gezet met een perfecte worp naar het derde honk, en zo’n play is voor Puig geen uitzondering. Hij kijkt er niet eens meer van op. Hij speelt gewoon zijn spel, en zijn kanonsarm is daar een onderdeel van.  Een dag later hield de third-base coach van de Braves Justin Heyward vast op het derde honk, vrezend voor weer een laser van Puig. De jonge Cubaan doet het momenteel zowel met zijn bat (zie vorige BoB) als met zijn handschoen, en belooft de komende jaren  een belangrijke pion voor de worden voor de Dodgers. 

Democrat Strong!
Soms valt je oog op iets aparts, op iets dat je alleen maar in Amerika ziet. Zoals een jaarlijkse gehouden honkbalwedstrijd tussen de Democrats en de Republicans. Dat de Democrats zouden winnen lag in de lijn der verwachting, want ‘links’ had al vier jaar op rij gewonnen. De manier waarop echter… na afloop stond er een imposante 22-0 uitslag op het scorebord, met slechts 3 hits voor de Republikeinen en een keurig aantal van vijf persoonlijke fouten. Zo mogen de Democraten zich weer een jaar de beste noemen. Op het honkbalveld, in elk geval.

congress

Foto Simmons: Getty Images

Ook leuk om te lezen