Blik op Baseball: Ryu een karakter uit Street Fighter

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsSeb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt. blik600a Blik op Baseball: Rays spelen voor Yankees

New York Yankees v Chicago White SoxIngmar Meijer: Sommige dingen kloppen gewoon niet. Neem Johan Cruijff in een Feyenoord-tenue. Ik weet wel dat was destijds om wraak te nemen op Ajax. Vanuit principieel oogpunt is dat nog beter te billijken dan uit geldoverwegingen.

Romantiek bestaat niet in sport. Dat is voer voor fans. Vals sentiment voor spelers en clubs. MLB is gewoon keiharde business. Wie is er bestand tegen 12 miljoen keiharde dollars van de New York Yankees? Kevin Youkilis niet.

Ik probeer me Youk echt voor te stellen in de herkenbare pinstripes van de Yanks, spelend op het derde honk waar hij de van een operatie terugkerende A-Rod vervangt, high fives geeft aan Mariano Rivera als die weer ‘ns een game gekilled heeft en juicht voor ’n Yankee-win. In mijn hoofd oogt dat zo onnatuurlijk. Vastgeroest zit bij mij het Boston Red Sox-beeld. Youk is Beantown, maar dankzij passant Bobby V. pakte Youk gedwongen z’n biezen. Dat kan. Maar heulen met de (ex)vijand past niet.

Volgens zijn oom, New Yorker Edward Youkilis, heeft z’n neefje stiekem altijd een voorliefde voor de Bronx Bombers gehad. Ja ja. Lekker in je eigen straatje lullen. Ik had graag gezien dat Youk terugkeerde naar Boston! Helaas lijkt hij een akkoord te hebben in de Grote Appel. Teruggaan was ook geen optie; Youkilis is immers geen catcher…

Los Angeles Dodgers Introduce Hyun-Jin RyuJurian Ubachs: Ryu is een character uit Street Fighter, klaar. Ik weet niet welke scout de Los Angeles Dodgers heeft verteld dat het een goed idee was om dik 25 miljoen te betalen om te mogen praten met meneer Ryu Hyun-Jin. Ik ben ook erg benieuwd naar wie het een goed idee vond om hem een zesjarig contract ter waarde van 36 miljoen dollar te geven. Nee, voor een top pitcher is dat niet veel geld. Maar Ryu is dat niet, en wordt dat ook niet. Mark my words.

Scherp. Afgetraind. Wakker. Mediageniek. Top. Dat is Ryu’s continentgenoot, Yu Darvish, allemaal wel, maar Ryu zeer zeker niet. Hij doet me denken aan een ventje dat zijn leven lang teveel computerspelletjes heeft gespeeld, van zijn duivels strenge ouders aan sport moest gaan doen, en toen maar met een balletje is gaan gooien. Hetgeen hij, laten we zo eerlijk wel zijn, best aardig kan. Hij noteerde prima cijfers in Korea en won zelfs een Triple Crown in zijn rookie season. Harstikke prima. Maar hij heeft ook al een Tommy John-ingreep achter de rug en moest al een aantal keer verstek laten gaan door andere blessures.

Zelfs als hij in de MLB fit blijft, wat gezien de vijfdaagse rotaties in plaats van de zesdaagse rotaties in Azië een dikke ‘als’ is, dan nog zie ik geen winnaar in Ryu. Fijn voor LA dat ze niet op een miljoentje meer of minder kijken, want deze dik vijftig miljoen zijn ze vast kwijt. Al zie ik nog wel een rol voor Ryu als gezicht voor de Amerikaanse tak van Michelin, of als acteur in de rol van Snorlax, in een verfilming van de tekenfilmserie Pokémon.

Cincinnati Reds v Chicago CubsSeb Visser: Dat Didi Gregorius een goede korte stop is, weten we in Nederland al een tijdje. Hij liet het in het Nederlands team al in 2010 zien met een walk-off homerun tijdens de Intercontinental Cup in Taiwan en op het WK in 2011. In Amerika beginnen de kenners ook te geloven in zijn kwaliteiten.

Gregorius viel net buiten de top-10 shortstop prospects in de Minors volgens MLB.com, maar maakte dit seizoen wel al zijn MLB-debuut. Hij liet direct zien defensief van grote waarde te zijn. Dat is waarschijnlijk ook zijn sterkste punt, maar ook aanvallend begon hij indrukwekkend met zes hits in 20 slagbeurten (.300).

In de komende Spring Training zou hij met Zack Cozart uit moeten gaan maken wie de startende shortstop van de Reds gaat worden. Daar kwam dinsdag verandering in. De 22-jarige Amsterdammer heeft in de Arizona Diamondbacks een nieuwe club gevonden na een ‘three team trade’ tussen de Reds, Indians en Diamondbacks.

In Arizona zijn ze zeer gecharmeerd van Gregorius. “Hij doet mij denken aan een jonge Derek Jeter”, aldus GM Kevin Towers. Gregorius krijgt tijdens de Spring Training de kans om te vechten voor een vaste plek als shortstop in de line-up van de D-Backs.

Laatste Blik op Baseball: Rays spelen voor Yankees

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen