Blik op Baseball: Rays spelen voor Yankees

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsSeb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie elke dinsdag om vier uur hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt. blik600a Blik op Baseball: AL Beast

Seb Visser: Aankomende vrijdag zal de free agent markt weer een aantal spelers rijker zijn. De non-tender deadline. Het is de dag waarop teams een beslissing over alle arbitration-eligible spelers moeten hebben genomen. Zijn zij een nieuw contract waard? Dan krijgen zij een contract aangeboden. Dit contract moet minimaal 80% van de totale waarde van het vorige contract bedragen. Het is aan de speler om te bepalen of hij het aanbod accepteert, of een tegenbod doet en wellicht zelfs op een ‘arbitration hearing’ aanstuurt.

Het kan echter ook zo zijn dat een team besluit een speler, vanwege slechte prestaties of een zware blessure, geen nieuw contract aanbied. Dit zijn de spelers die vervolgens free agent worden. Een behoorlijk aantal bekende spelers is ooit een non-tender free agent geweest. David Ortiz en Jayson Werth zijn de grootste namen, maar ook Edwin Encarnacion (42 homeruns in 2012) en de begeerde huidige free agent catcher Russel Martin zijn voorbeelden van spelers die geen contract kregen en toch op hun pootjes terecht kwamen.

Dit jaar zijn Jair Jurrjens, Mark Reynolds, Phil Humber en Geovanny Soto tot nog toe de grootste namen op de non-tender kandidatenlijst. Wellicht komt Brian Wilson daarbij. De San Francisco Giants moeten Wilson minimaal 6.5 miljoen dollar bieden en dat lijken zij te gortig te vinden voor een blessuregevoelige closer. Als ‘The Beard’ inderdaad free agent wordt, zal hij behoorlijk wat interesse opwekken bij teams die op zoek zijn naar hulp in de bullpen.

Jurian Ubachs: …en de club heeft ook nog een optie voor seizoen 2023. Say what now? Welke club heeft er in vredesnaam in deze tijd een tienjarig contract afgesloten, met een optie voor een elfde jaar? Het antwoord: de Tampa Bay Rays. En voor wie, vraagt u? Evan Longoria. Meneer Longoria had een doorlopend contract tot en met seizoen 2016, maar dat was voor Tampa kennelijk niet lang genoeg. Dus doe er dan maar gelijk nog zes jaar bovenop. Stelletje idioten!

Natuurlijk, Evan Longoria is een topper. Een van de beste derde honkmannen in de Majors. Goed in defensief opzicht, dodelijk met zijn bat. Tenminste, als hij fit is. ALS HIJ FIT IS. Na probleemloze jaren 2009 en 2010 kreeg Evan in 2011 en vooral in 2012 last van blessures. Kennelijk verwacht de medische staf van Tampa dat het om incidenten gaat, maar hoeveel vertrouwen moet je in je dokters hebben als je iemand een tienjarig contract aanbiedt? Hoeveel spelers tekenen zo’n contract en zijn na pakweg zeven jaar nog steeds dat geld waard?

Vooropgesteld: ik vind het een prachtig gebaar van de Rays. Evan Longoria schijnt een aardige jongen te zijn en de Rays zien in hem op en buiten het veld een franchise player, een speler die jarenlang het gezicht kan zijn van de organisatie. De Jeter van de Tampa Bay Rays. Maar dit zijn Yankees-moves, geen Rays-moves. Ik vind het dan ook vooral raar en risicovol. Gaat het mis, dan zijn de niet steenrijke Rays voor een decennium financieel gehandicapt. Gelukkig trekt de positieve wereldeconomie ze dan wel weer vlot. Oh wacht…

Blik op Baseball van vorige week: AL Beast

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen