Bird: ‘Vergelijking met Nowitzki is een eer’

Door

De vergelijking tussen Larry Bird en Dirk Nowitzki wordt al jaren gemaakt, maar sinds de indrukwekkende playoff run van de Duitser is-ie niet meer van de lucht. Of Nowitzki – die dinsdag overigens geblesseerd raakte aan zijn linker middelvinger – zich gevleid voelt door de vergelijking? Vast wel. En andersom? Absoluut. ,,Ik ben altijd een bewonderaar van Dirk geweest”, bekent Bird.

Dallas Mavericks-coach Rick Carlisle deed de voorbije weken zijn uiterste best de vergelijking de kop in te drukken. Immers, zo benadrukte Carlisle: Dirk is bijna tien centimeter groter en speelt vooral als power forward, terwijl Bird voor het overgrote deel van zijn loopbaan als small forward heeft gespeeld. De voormalige #33 haalt er zijn schouders over op. Hij voelt zich alleen maar gevleid.

,,Hij heeft het deze playoffs heel erg goed gedaan”, aldus Bird, ,,maar ik ben al veel langer onder de indruk van hem. Zijn werklust, zijn loyaliteit ten opzichte van zijn vaderland… Ik beschouw het als een eer dat men hem met mij vergelijkt.”

Bird vervolgt: ,,Hij rebound. Hij speelt het spel in zijn eigen tempo. Hij bepaalt het tempo van de aanval. Het is natuurlijk ook wel lekker als je dik twee meter tien bent, en je krijgt met steeds wisselende verdedigers te maken: het doet hem niks. Hij kijkt over iedereen heen.”

,,Hij beheerst step-backs. Hij gaat naar de ring. De moeilijkheidsgraad van de schoten die hij soms maakt… Hij heeft zo’n ontzettend goede balans. Hij maakt z’n schot terwijl het lijkt alsof-ie naar achteren valt, maar tegelijk is-ie op het moment van schieten volledig in balans.”

Maar wat betreft de passing game zal Nowitzki altijd zijn meerdere moeten blijven erkennen in de tegenwoordige general manager van de Indiana Pacers. Al heeft Nowitzki volgens Bird ook op dat vlak grote stappen voorwaarts geboekt.

,,Hij betrekt iedereen bij het spel”, aldus Bird (55). ,,Hij vindt z’n schutters wanneer hij dubbele mandekking krijgt. Iets wat mij altijd hielp als ik in de problemen kwam, was dat ik altijd grote gasten om me heen had waar ik naartoe kon spelen. Dat nam veel druk bij me weg.”

Overigens liep de Duitser in Game 1 van de Heat-Mavericks series een blessure op. Hij scheurde een pees zijn linker middelvinger. Omdat het niet de hand is waarmee hij doorgaans schiet, verwacht hij niet dat zijn jumpshot gevaar loopt. Vangen, passen, steals maken en penetreren richting de basket is echter een ander verhaal.

Nowitzki: ,,Iedereen die me kent en me de afgelopen dertien jaar heeft zien spelen, weet dat ik graag naar links ga, om dan ook met links te finishen. Ik moet nog gaan uitvinden hoe m’n balhandeling zal zijn als ik dat doe. Echt zorgen maken doe ik me echter niet. Het doet niet echt pijn, ik denk dat het nauwelijks invloed zal hebben.”

Foto: sportstwo.com

Ook leuk om te lezen