Bench Check (2): versterkte bank bij Heat

Door

 

De start van het nieuwe NBA-seizoen is nog een tijdje van ons verwijderd. Maar nu de free agency zo goed als voorbij is, hebben we de tijd om een aantal teams eens van dichterbij te bekijken. Daarom analyseren we bij Sport Amerika de komende weken de bankspelers van de beste twee teams in elke conference. Deel 2: Miami Heat.

Vorig seizoen leek er geen maat te staan op het team van de Big Three met LeBron James, Dwayne Wade en Chris Bosh. Zelfs toen die laatste een deel van de playoffs moest missen met een blessure stoomden de Heat gewoon door. En op de moeilijkste momenten was er vooral MVP en Finals MVP James. ‘The King’ noteerde één van de meest indrukwekkende playoffs ooit en bekroonde zijn carrière eindelijk met een titel. Maar een vaak vergeten factor is het spel van de bank. De drie supersterren kunnen het uiteindelijk niet alleen. Dit seizoen zullen ze op meer kwaliteit kunnen rekenen, wat de kansen op een ‘repeat’ alleen maar groter maakt.

Ervaren schutters

Er werden weinig nieuwe spelers aangetrokken door GM Pat Riley, maar de twee nieuwkomers mogen er wel degelijk wezen. Ray Allen en Rashard Lewis zijn ervaren en, ondanks de hogere leeftijd, nog steeds dodelijke schutters. Met deze mannen op het parket wordt er dus enkel meer ruimte gecreëerd voor de drives van LeBron en Wade. Vorig seizoen werd opnieuw bewezen dat de Heat op hun best zijn als beide heren agressief naar de basket gaan in plaats van te kiezen voor jump shots.

De Boston Celtics, en vooral coach Doc Rivers, zijn nog steeds verbitterd over het vertrek van Allen. De man die de meeste driepunters heeft gemaakt in de geschiedenis van de NBA was misnoegd door een “gebrek aan respect” in Boston. Allen kreeg vorig seizoen meer en meer concurrentie van de jonge Avery Bradley en koos eieren voor zijn geld door naar de rivalen uit Miami over te stappen. Hij was nog goed voor gemiddeld veertien punten en een schotpercentage van 46%, waarvan 45% vanaf de driepuntlijn. Ook op zijn 37ste is Ray Allen een killer en een versterking voor de kampioenen.

Het seizoen van Lewis was veel minder, mede door een hoop blessures. Hij speelde slechts 28 wedstrijden en tekende voor gemiddeld acht punten en vier rebounds met een schotpercentage van 39%, waarvan 24% vanaf de driepuntlijn. Maar Lewis is een upgrade over James Jones en heeft tonnen ervaring. Mits het nodige zelfvertrouwen kan hij van grote waarde zijn, ook omdat hij zowel op de SF als de PF uitgespeeld kan worden.

Maar het wordt afwachten hoe beide zullen presteren in een team zonder echte point guard. Akkoord, James en Wade zijn de echte ‘passers’ van het team en zullen meer dan eens een open schot creëren voor Allen en Lewis. Maar deze oude gloriën zijn al lang niet meer in staat om hun eigen schot te creëren en hangen dus sterk af van degelijke passing. Als dat er niet is, kunnen ze niet bijdragen…ook al omdat ze defensief niet erg sterk zijn.

Twee gebreken

Naast de nieuwkomers blijven de Heat beschikken over nuttige bankspelers als Mike Miller, Shane Battier en Udonis Haslem. Alle drie hebben ze hun gebreken maar ook een aantal aspecten die ze nagenoeg perfect beheersen. Miller is een echte schutter die ook defensief zijn mannetje kan zijn, Battier is één van de beste verdedigers in de NBA met een dodelijke driepunter vanuit de hoeken en Haslem is een uitstekende rebounder met een neus voor belangrijke jump shots en de nodige defensieve kwaliteiten.

De Heat missen eigenlijk maar twee zaken. Ten eerste: lengte. Naast Haslem beschikken de Heat enkel over de weinig ervaren en nauwelijks spelende Dexter Pittman als vervanger van Joel Anthony. Die laatste mag dan wel starten, erg lang staat hij niet op het parket. Daarvoor is hij offensief veel te beperkt. Dat is de reden waarom de Heat vaak ‘small ball’ spelen, met Bosh op de center en LeBron op de PF. Dat bleek vorig jaar niet echt een probleem en dus zullen de Heat dat ook dit seizoen doen. Maar met een Lakersteam dat beschikt over Howard en Gasol, is het misschien aan te raden om nog een center bij te halen.

Het tweede probleem is een gebrek aan een degelijke backup op de point guard. James en Wade hebben de bal vaak in hun handen maar als beide niet op het terrein staan, moet er een alternatief zijn. Starter Mario Chalmers doet zijn best maar is geen pure point guard en jongeling Norris Cole ook niet. Dit lossen ze nogal eens op door Wade en James afzonderlijk te spelen. Maar als één van beide supersterren in foutenlast geraakt, zitten ze met een probleem.

Maar uiteindelijk hebben de Heat een betere bank dan vorig seizoen. Toen pakten ze overtuigend de titel en dus zijn er weinig redenen om te twijfelen aan hun kansen op een herhaling daarvan. De twee bovengenoemde gebreken kunnen aan het einde van de rit mogelijk roet in het eten gooien maar met drie supersterren is een sterke bank niet altijd een noodzaak.

Lees hier de Bench Check van vorige week: Los Angeles Lakers.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen