Bemiddelaars NHL zien weinig mogelijkheden

Door

De federale bemiddelaars die afgelopen week door de teameigenaren in de NHL en spelersvakbond NHLPA waren uitgenodigd hebben na twee dagen het bijltje er alweer bij neergegooid. “Een akkoord is ver weg,” oordelen de heren van overheidsdienst FMCS.

De afgelopen paar weken leek er met enige regelmaat schot in de zaak te zitten. Twee weken geleden leek een akkoord zelfs heel dichtbij, maar de teameigenaren weigeren de spelers nog verder tegemoet te komen. Over en weer wordt daarom verweten dat er geen inzet wordt getoond om de lock-out te beëindigen. Het seizoen had op 11 oktober moeten beginnen, maar lijkt nog altijd meerdere weken, zo niet een heel seizoen, verwijderd.

Het toelaten van een neutrale partij leek een logische stap, maar de bemiddelaars zijn weinig enthousiast over de stand van zaken en zien vooralsnog geen rol voor henzelf weggelegd. “Na enkele uren met beide partijen te hebben doorgebracht concluderen de bemiddelaars na twee dagen vergaderen dat de wensen mijlenver uit elkaar liggen,” verklaart NHL vice-voorzitter Bill Daly (foto, rechts). “[De bemiddelaars] denken dat er op dit moment geen progressie kan worden gemaakt door middel van hun aanwezigheid.”

Dat is een teleurstellende conclusie van wat velen als de juiste, maar misschien ook ultieme poging tot een akkoord zagen. De deadline waarop de teams dit seizoen meer winst maken door het seizoen te schrappen, dan alsnog te beginnen lijkt met rasse schreden te naderen. 5 december komen de eigenaren bij elkaar om te discussiëren over hoe het verder moet. Die bijeenkomst is de zoveelste cruciale datum in het lange proces.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen