Duke komt met schrik vrij tegen Belmont

Door

 

Het zat coach Mike Krzyzewski vooraf al niet lekker, die seizoensopener tegen Belmont. En coach K loopt niet voor niets 32 jaar mee bij Duke. Hij had het juiste voorgevoel, maar pikte wel zijn 901ste zege op in het Cameron Indoor Stadium. Belmont werd met 77-76 verslagen.

Belmont is een onderschat team van coach Rick Byrd. Belmont heeft geen sterren. Maar de Bruins winnen wel veel wedstrijden, 90 in drie seizoenen om precies te zijn. En Byrd heeft een 11 mans rotatie op poten gezet. Uniek, zeker omdat die 11 spelers allemaal gemiddeld meer dan 10 minuten per wedstrijd krijgen.

Dat Belmont maakte coach K nerveus voor de seizoensopener. Maar dat lag niet alleen aan Belmont. Want hoe zou freshman Austin Rivers zich houden onder de ogen van papa Doc Rivers, hoofdcoach van Boston Celtics? Dat hoeft geen zorg te zijn. Rivers heeft een levensgevaarlijke, razendsnelle drive naar de ring. Louter af te stoppen met persoonlijke fouten of een schietgebedje dat Rivers zijn schot of lay up mist.

Maar wie is de nieuwe floorleader? Antwoord na game 1: Niemand! Seth Curry is de spelverdeler, op papier. Maar hij schiet eerst en kijkt pas daarna of er misschien ook iemand anders vrij stond. Ook in de
familie Plumlee, Mason en Miles, zit geen natuurlijke leider. Mason probeerde het wel. Hij wilde de bal hebben en rebounde (14 stuks) als een beest, maar dat deed hij altijd al. Hij scoorde ook, 13 punten. En dat was een duidelijke plus, net als de handvol assists (6) die hij gaf in de wedstrijd.

Het zorgde de hele eerste helft voor een voorsprong voor de Blue Devils (rust 39-30). Maar wat vooral opviel, Duke kwam nooit los van Belmont. En dat terwijl de Bruins hun vertrouwde wapen, de driepunter, niet zagen vallen (0 op 7) en de topscorer, Ian Clark, geen punten scoorde.

En dus maakte coach K zich na de pauze nog steeds zorgen of de 901ste zege in zijn carrière wel vanavond zou komen. Kryzewski staat op het punt zijn voormalige coach, Bob Knight (902 zeges in zijn carrière), te passeren op de all time win list.

Na de pauze scoorde Clark nog steeds niet. Erger nog, hij slaagde erin een vrije worp te degraderen tot airball!! Maar er kwam een punt dat het schot van buiten ging vallen. Precies op het moment dat Duke dacht een veilig gaatje te hebben (53-37). Niet toevallig liep in die goede fase Tyler Thornton voor Duke tussen de lijnen. Hij startte vanaf de bank, maar voegde bij iedere minuut speeltijd de nodige vastheid aan het team van coach K toe. Thornton wilde de zege helpen veilig stellen, maar eenmaal terug op de bank vielen de schoten bij Belmont ineens wel.

En toen werd het spannend. Zes minuten voor tijd was het 61-60. Thornton kwam terug en het gaatje werd even 8 (70-62) maar ook weer 4 (70-66) toen Thornton de beslissing leek te maken vanaf de vrije worplijn. (72-66, met iets meer dan een minuut op de klok). Even later ging juist Thornton in de fout op een score van Clark voor Belmont. De defensive force van Duke was fouled out en werd vervangen door scherpschutter Dawkins. En uitgerekend Dawkins schoot van heel ver, onder tijdsdruk, een driepunter binnen die Duke de broodnodige lucht gaf in de laatste tellen. Dat Clark er in de laatste tel een one point game van maakte was leuk voor de statistiek. Maar zo spannend was het wel. Onnodig spannend. De nummer 6 van het land (preseason ranking) moet veel beter kunnen.

 

Foto: hendersondispatch.com

 

Ook leuk om te lezen