Bellen Met… Robin van Galen

Door

Elke week bellen wij een (oud)-sporter, coach, of een bekende Nederlander die helemaal gek is van #SportAm. Deze week Robin van Galen, waterpolocoach en WWE liefhebber.

Je bent echte WWE fan, hè?
Ik kan me nog herinneren dat ik thuis voor de televisie zat voor WrestleMania 1 met Mr. T.!

Is dat ook de eerste match waar je herinneringen aan hebt?
De eerste match waar ik echt herinneringen aan heb, samen met mijn broer, is  Hulk Hogan tegen The Iron Sheik voor de title in Madison Square Garden. Die wedstrijd heeft me toen wel gegrepen. Hoe lang is dat wel niet geleden? Zo’n dertig jaar denk ik. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk alles gevolgd, en zeker de laatste tien jaar weer echt fanatiek.

Je was aanwezig bij WrestleMania 27 (2011). Wat vond je ervan?
Het was niet de beste WrestleMania die ook ooit heb gezien, maar qua entourage, sfeer en spektakel was het wel echt geweldig. The Undertaker tegen Triple H was geweldig, hoewel een beetje een anti-climax. De manier waarop The Undertaker won, dat hij zelf knock-out ging, was niet zo heldhaftig als we van hem gewend zijn. Maar andere partijen, bijvoorbeeld The Miz vs. John Cena, vielen me wel een beetje tegen.

Hoe vond je SummerSlam 2012, Brock Lesnar tegen Triple H?
Die match viel me ook een beetje tegen, ik ben echt wel fan van Brock Lesnar, die gozer is zo ongelofelijk sterk. Maar er waren weinig spectaculaire moves tijdens deze match.

Waar heeft dat mee te maken?
Triple H en Lesnar hebben weinig gevochten de laatste jaren. Dan kom ik als coach om de hoek kijken, wellicht dat het toch met wedstrijdritme te maken heeft. Je bent er dan toch een beetje uit. Maar je merkt wel dat die gasten, in elk geval Triple H, een beetje over hun top zijn. Desondanks vond ik het wel weer heel gaaf om te zien. Ik heb niet ‘s nachts zitten kijken maar de volgende morgen meteen om 8.00 uur de pay-per-view besteld. Er zaten zeker een paar goede matches tussen. Bijvoorbeeld Dolph Ziggler, die is zich echt aan het opwerken in de WWE.

Trouwens, namens alle WWE fans in Nederland: bedankt!
Je bedoelt dat op de NOS? Tsja, ik zat daar elke dag televisie te kijken en toen begon het worstelen. Dat heeft natuurlijk overeenkomsten met WWE en Kenzo Richards twitterde me of ik niet iets kon bedenken om de sport te promoten in Nederland. Met dat worstelen op de Olympische Spelen kon ik wel een mooi bruggetje maken, dus toen hebben we die beelden laten zien van Kurt Angle tegen Brock Lesnar (WrestleMania 19). Een van de meest legendarische matches die ik ooit heb gezien.

Angle heeft zelfs een gouden medaille gewonnen (op de Spelen van 1996 in Atlanta).
Ja. Daarom heb ik ook wel een zwak voor hem.

Tom Egbers die had overigens wel zoiets van: dat is toch nep?
Die doet er dan bagatelliserend over. Op de redactievergadering had ik gezegd dat ik dat moment wilde hebben. Toen begon hij al te lachen, maar ik heb het gewoon doorgedrukt. Tijdens het worstelen was hét moment om het te doen. Ik heb heel veel leuke reacties gehad, vooral op Twitter.

Wie wordt volgens jou de grootste ster van dit jaar?
Ryback! Maar hij moet moet wat serieuzere partijen krijgen. Hij is een geweldenaar, een mix van Triple H, Brock Lesner en dat soort giganten. Ik denk dat hij de future Champion is.

Heel even naar de NFL. Wie gaat de SuperBowl winnen?
Ik las in de preview dat de Philadelpia Eagles een soort Dream Team hebben. Die vind ik wel leuk om te blijven volgen. Ik kijk het niet wekelijks, daar heb ik de tijd niet voor.

Ik zet mijn geld op de Chicago Bears.
Ha, ik kan me herinneren dat er ooit een Bears-speler meedeed in een WrestleMania Battle Royal.

Inderdaad. Wrestlemania 2, Willliam ‘The Refrigerator’ Perry.
Wat een beer was dat, zeg.

Ik zag op Twitter veel tweets over Lakers, Clippers en Kings. Heb je iets met LA?
Ik ben daar een paar keer met waterpolo geweest, op drie toernooien in 2005, 2006 en 2007. Die stad heeft me echt gegrepen. We zijn bij al die teams wezen kijken en, net als bij de WWE, wordt je betrokken bij die teams. Krijg je meer sympathie voor ze en sindsdien blijf ik het volgen en Twitter ik er af en toe over.

Beluister hier het hele telefoongesprek met Robin van Galen.

Lees hier de Bellen Met… van vorige week: Pascal Matla.

Ook leuk om te lezen