Bellen Met… Rick van den Hurk

Door

Elke week bellen wij een (oud)-sporter, coach, of een bekende Nederlander die helemaal gek is van #SportAm. Deze week Rick van den Hurk, die deze week zijn debuut voor de Pittsburgh Pirates maakte in de MLB.

Je hebt een ijzersterk seizoen gedraaid in Indianapolis, waarin je het seizoen eindigde met een 2.92 ERA en je beloond werd met de MVP van het team. Wat is de oorzaak van dit succes?

Begin april werd ik getekend door de Pittsburgh Pirates, wat echt een top organisatie is. Op dat moment hebben ze een plan samengesteld waardoor ik kon samen werken met twee hele goede coaches. Uiteindelijk ben ik naar Indianapolis gegaan. De start was daar meteen goed (Van den Hurk werd tot pitcher van de week verkozen) en dat niveau heb ik eigenlijk het gehele seizoen weten vast te houden. Uiteindelijk ontving ik als beloning deze call-up.

Je debuteerde direct in je eerste dag terug voor de Pirates in een extra inning game. Hoe zat het met de spanning?

Die viel best mee. Ik had gewoon last van gezonde spanning. Ik voelde me goed en ik speelde ook aardig, ondanks dat we verloren.

Ja, dat was natuurlijk een domper. Je had een ongelukkige outing waarin je de loss kreeg. Devin Mesoraco sloeg bijna een walk-off homerun, maar moest het slechts stellen met een single. Hierna wist je onder meer de NL MVP van 2010, Joey Votto, met drie slag uit te krijgen. Hoe kijk je terug?

Het ging lekker, maar het was inderdaad een ongelukkige outing, die ook de andere kant op had kunnen vallen. Maar goed, that’s baseball. Ik had het natuurlijk graag de andere kan op zien gaan. Ik kijk er met een goed gevoel op terug, omdat ik, ondanks wat lastige situaties, wel goed uit die inning kwam. Dat is voor mezelf een teken dat ik gegroeid ben.

Wat is eigenlijk je rol bij de Pirates nu?

Die is simpel, mijn rol is in de bullpen voor nu. Maar ik zal straks, in spring training, zeker gaan strijden om starter te worden.

Jullie zijn nog in de play-off race. Hoe is de sfeer in de ploeg?

De sfeer is goed, aangezien we  een prima seizoen draaien. Op dit moment gaan we door een kleine struggle. Die willen we in Chicago, waar we vier wedstrijden spelen tegen de Cubs, achter ons laten.

Naast je eigen succes zul je ook wel blij zijn dat ook andere Nederlanders het goed doen in de MLB en veel spelen bij play-off contenders. Roger Bernadina is van flinke waarde voor de Washington Nationals, Pedro Strop doet het goed voor je oude team, Baltimore Orioles en Jurickson Profar maakt meteen indruk bij de Texas Rangers. Hoe beleef jij dat?

Dat is natuurlijk heel erg gaaf om te zien. Roger doet het geweldig, het is echt heel knap wat hij doet en presteert. Juist in zijn positie is het niet makkelijk als je niet iedere wedstrijd speelt en dan erin moet komen, maar hij vult die rol echt uitstekend in. Met Pedro heb ik vorig jaar gespeeld en het verbaast mij niks dat hij nu één van de sterkste schakels is in de Orioles bullpen. Jurickson ken ik persoonlijk niet, maar hij heeft natuurlijk een geweldige start. De afgelopen dagen speelde ik zelf in Cincinnati tegen Didi Gregorius. Ik heb nu met eigen ogen kunnen zien dat hij een hele grote speler gaat worden. Voor het Nederlandse honkbal is dat natuurlijk een fantastische zaak.

Lees hier de Bellen Met… van vorige week: Robin van Galen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen