Baseball-trade Breakdown: Marlins – Blue Jays

Door

Op de GM-meeting van deze week zou er niet veel gehandeld worden. Een kleine trade of een free agent hier en daar. Het echte vuurwerk zou pas in december tijdens de Winter Meetings komen in Nashville. Nou, als dinsdag een opmaat was naar de Winter Meetings belooft dat nog veel goeds voor mensen die van trades houden.De Miami Marlins en de Toronto Blue Jays bekokstoofden dinsdag namelijk een deal waarbij veel grote namen ‘north of the border’ gaan spelen in ruil voor financiële flexibiliteit voor de Marlins.

In feite lijkt deze ruil dan ook veel op de deal die de Boston Red Sox en Los Angeles Dodgers maakten afgelopen augustus. Echter zijn er ook significante verschillen. Vandaar dat het tijd is voor een breakdown!

Blue Jays ontvangen:
RHP Josh Johnson
LHP Mark Buehrle
SS Jose Reyes
UTIL Emilio Bonifacio
C John Buck

Marlins ontvangen:
SS Yunel Escobar
INF Adeiny Hechavarria
RHP Henderson Alvarez
LHP Justin Nicolino
OF Jake Marisnick
C Jeff Mathis
RHP Anthony DeSclafani

Blue Jays point of view:

Met Johnson en Buehrle versterken de Jays zich op het gebied waar het vorig seizoen aan scheelde: starting pitching. Alleen Brandon Morrow was solide vorig seizoen, terwijl ace Ricky Romero veel moeite had met het vinden van de slagzone. En als hij de slagzone dan eindelijk had gevonden vonden de slagmannen de bal.

Johnson had de beste ERA van de National League in 2010 en is, mits fit, dominant. Johnson was jarenlang de ace van de Marlins en zal dat in Toronto opnieuw zijn. Maar… die ‘mits’ is wel heel groot. In de afgelopen drie jaar haalde hij de tweehonderd innings niet, met een dieptepunt in 2011, toen hij slechts zestig innings op de werpheuvel stond. Zijn carrière ERA is indrukwekkend met 3.15. Fit blijven lijkt dan ook de enige kanttekening te zijn voor Johnson, want dat hij kan werpen staat buiten kijf. Johnson is na komend seizoen een free agent, dus het is interessant om te kijken of de Jays zijn contract voortijdig gaan openbreken.

Buehrle is net geacclimatiseerd aan het vochtige Miami en moet alweer zijn spullen pakken richting Toronto. De lefty haalde de afgelopen twaalf jaar het tweehonderd innings plateau en dat is ongekend waardevol. Een werper die elke vijf dagen zes tot zeven innings werpt met een redelijk ERA (3.82 in zijn carrière verdeeld over een jaar Miami en twaalf jaar bij de Chicago White Sox) verlicht de pitching staff gedurende het lange seizoen. Hierdoor is de pitching staff, in theorie, fitter in september en oktober, wanneer de prijzen verdeeld worden.

Echter vertrouwt Buehrle vooral op zijn verdediging, aangezien strikeouts niet zijn sterkste wapen is. Tegen goede offenses van in ieder geval de New York Yankees en hitters parks als in Toronto, New York, Boston en Baltimore in de divisie lijkt een ERA van onder de 4.00 bijna onhaalbaar voor de lefty. Dat is echter een probleem dat de meeste werpers hebben in de AL East. Als hij de schade beperkt weet te houden kan hij van grote waarde zijn. Buehrle heeft nog een drie jarig contract die ‘backloaded’ is, wat inhoudt dat hij vooral veel knaken verdient in de laatste jaren (zes miljoen in 2012, elf in 2013, achttien in 2014, negentien in 2015). De in maart 34-jarige lefty kan dus zwaar op de payroll gaan wegen in 2014 en 2015.

De bekendste speler die naar Toronto verkast is José Reyes. Net als Buehrle kreeg ook de korte stop vorig seizoen een backloaded contract van de Marlins. De 29-jarige switch-hitter staat nog tot en met in ieder geval 2017 onder contract, waarin hij 22 miljoen dollar zal verdienen. Ter vergelijking: komend seizoen ontvangt hij tien miljoen dollar.

In negen jaar met de New York Mets en een jaartje in Miami heeft Reyes laten zien dat het één van de beste spelers is op zijn positie. Hij leidde de league in 2011 met een .337 slaggemiddelde en had meermaals de meeste steals in de Majors. Reyes is in feite een upgrade over Escobar, die naar Miami gaat. Hiermee hebben de Jays een goede lead-off slagman binnengehaald, die ook defensief solide is.

Bonifacio is geen speciale speler, maar heeft wel een grote kracht: veelzijdigheid. Bonifacio kan op zes plekken in het veld uit de voeten (alles behalve eerste honk, pitcher en catcher) en wordt daarmee de nieuwe super-sub voor de Jays.

Buck is een back-up catcher met wat ‘pop’. In principe is hij geen upgrade over Mathis, die naar Miami vertrekt, echter verdient hij komend jaar wel veel geld: zes miljoen dollar. De kans is aanwezig dat de Jays hem nog ergens heen sturen voor april, aangezien ze met J.P. Arencibia al een goede catcher hebben en toptalent Travis d’Arnaud is bijna klaar voor de Majors.

Marlins point of view:

Waar te beginnen? De Marlins hadden vorig seizoen nog een top-roster na een drukke winter met onder andere Johnson, Buehrle, Reyes, Heath Bell, Hanley Ramirez en Giancarlo Stanton. Alleen de laatste van dat rijtje huist nog in Miami. De rest is allemaal geruild naar Toronto, Arizona en Los Angeles.

Het doel van de Marlins bij deze ruil is duidelijk: mega-uitverkoop. De grootverdieners zijn allemaar vertrokken en de Marlins kunnen weer doen waar ze zo goed in zijn: onderaan de NL East bungelen.

De spelers die de Marlins hebben ontvangen zijn niet bijzonder. Marisnick was het grootste talent in de Jays system voordat het vorige seizoen begon. Echter stellen veel scouts vraagtekens bij zijn ‘approach’. Hij beschikt over het talent in center field, maar dan zal hij harder moeten werken dan hij nu doet.

De bekendste speler die naar Miami komt is Escobar. De Cubaan (!!) is een mindere korte stop dan Reyes en werd zo goed als uitgekotst in Toronto en ook al in zijn dagen in Atlanta. Escobar heeft het talent om in een seizoen tien homeruns met een .280 slaggemiddelde te slaan met goede defense. Een bovengemiddelde korte stop dus, die tot en met 2015 bij de Marlins kan spelen à vijf miljoen dollar per jaar.

Alvarez was tot een paar jaar terug één van de grootste talenten in de Blue Jays farm system. Inmiddels is het aardig duidelijk dat hij misschien meer geschikt is voor in de bullpen dan in de rotation, aangezien hij naast zijn goede fastball weinig achter de hand heeft.

Mathis is een catcher met een .256 OBP (!!) in zijn carrière. Hij staat bekend om zijn uitstekende defense, maar daar moet wel wat offense tegenover staan.

Hechavarria is net als Escobar een korte stop en Cubaan. Hechavarria staat vooral verdedigend zijn mannetje. Zijn .314 OBP in de Minors is niet om over naar huis te schrijven en met Reyes nu in de gelederen is Hechavarria overbodig in Toronto.

Eindoordeel:

Met de nieuwe spelers zijn de Blue Jays op zeker contenders in 2013. Nadat blessures roet in het eten gooiden afgelopen seizoen heeft GM Alex ‘Ninja’ Anthopoulos er voor gezorgd dat het Major League team een grote kwaliteitsboost heeft gekregen, zonder veel talent op te geven. Het is dat het nog vroeg in het offseason is (je weet immers nooit wat de Yankees en Red Sox (en de Orioles) gaan doen), maar de eerste World Series titel in twintig jaar is haalbaar met dit roster. De contracten van Buehrle en Reyes kunnen nog problematisch worden over een paar jaar. Echter heeft Anthopoulos al eerder laten zien dat hij een ‘albatross’ (onruilbare speler die zijn geld niet waard is) kan lozen.

De Marlins laten zich amper een jaar na de grote versterkingen ontzettend kennen. Contracten voor honderden miljoenen uitgeven en vervolgens weer lozen is niet goed voor het moraal van de fans en de spelers die achterblijven. Tel daar nog eens de niet speciale spelers die de Marlins gisteren kregen bij op en je kunt wel zeggen dat de fans van de Marlins en de stad Miami, die het nieuwe stadion mede gefinancierd heeft, aardig belazerd zijn. ‘Enjoy your new empty ballpark Miami.’

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen