Bankspelers maken indruk tijdens NBA Playoffs

Door

Nu de conference finals in volle gang zijn is het een mooi moment om alvast wat terug te kijken op de playoffs tot nu toe. Een trend die opvalt: bankspelers maken steeds vaker het verschil.

Het is een gegeven dat sterspelers als LeBron James, Kevin Durant en Derrick Rose nog steeds de belangrijkste spelers zijn. Sterker nog, maandagnacht maakte Dirk Nowitzki echt het verschil voor de Dallas Mavericks, maar in de afgelopen wedstrijden waren het ook andere spelers die de aandacht naar zich toetrokken.

Wat te denken van een Jason Terry voor de Mavericks gedurende de sweep van titelverdediger Los Angeles Lakers. Of het optreden van Udonis Haslem afgelopen week in Game 2 voor de Miami Heat tegen de Chicago Bulls.

Tot afgelopen zondag scoorden de reserves samen gemiddeld 53,8 punten per wedstrijd en het is bijna twintig jaar geleden dat bankspelers zoveel scoorden. In 1992 werd er met 54,6 punten net iets meer gescoord.

,,Zij maken absoluut het verschil,” geeft Mavericks-ster Nowitziki aan. ,,Het klinkt misschien raar, maar ze zijn de X-factor tijdens deze playoffs voor elke ploeg.”

Thom Thibodeau, coach van de Bulls, denkt zelfs dat sommige bankspelers het niveau van starters makkelijk halen tijdens de playoffs. ,,Als wij bij ons kijken naar bijvoorbeeld Haslem, dan is het ongelooflijk op wat voor hoog niveau hij presteert. Hij is zo enorm getalenteerd. Zo zijn er overigens wel meer spelers die ook starters hadden kunnen zijn bij ons.”

Bij de grote verrassing in het Westen, de Oklahoma City Thunder, werd sterspeler Russell Westbrook in Game 2 het gehele vierde kwart op de bank gehouden. Het bleek geen probleem, want de Thunder zorgden mede dankzij die bankspelers voor de eerste thuisnederlaag van de Mavericks gedurende de playoffs van dit jaar.

,,Hoe verder je komt in de playoffs, hoe meer je nodig zult hebben van je bank,” geeft Durant aan. ,,Nu in de serie tegen de Mavs merk ik dat onze bank ook echt een wapen van ons kan zijn.”

Of de bankspelers een nieuw record neer zetten met elkaar tijdens deze playoffs blijft echter nog de vraag. Op dit moment hebben 22 reserves 20 of meer punten gescoord tijdens een wedstrijd en daarmee komt het record van 1992, toen dat 28 keer gebeurde, aardig binnen handbereik.

Ook leuk om te lezen