AZ strikt Oakland A’s legende Billy Beane

Door

BillyBeane

Niemand minder dan Billy Beane zal als adviseur aan de slag gaan bij AZ.

De general manager van de Oakland Athletics, bekend van het boek en de gelijknamige film Moneyball zal vooral gaan adviseren op het gebied van topsportbeleid en innovatie.

Revolutie
Wat het effect van de komst van Beane zal zijn moet natuurlijk nog blijken. AZ stelt zich open op voor sabermatrics en de visie van Beane, die al jarenlang succes heeft met beperkte middelen.

Beane zorgde door zijn innovatie op het gebied van spelersevaluatie voor een revolutie in het honkbal. Hoewel andere teams de filosofie van Beane hebben gekopieerd en verbeterd, valt niet te ontkennen dat hij nog steeds tot de beste GM’s in de MLB behoort. Zo hebben de A’s de afgelopen drie jaar de meeste overwinning in de American League behaald.

Beane
De 52-jarige Beane is in ieder geval enthousiast om aan zijn job in Alkmaar te beginnen:

AZ beschikt over een rijke historie en een mooie prijzenkast, maar ik zie ook veel paralellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan. Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap. Daarnaast spreken de geschetste toekomstplannen van AZ mij erg aan.

Eenhoorn
Natuurlijk heeft algemeen directeur van AZ Robert Eenhoorn veel invloed gehad op de komst van Beane:

Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ. Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs. We kijken uit naar de samenwerking. Hij gaat ons vanuit Amerika van advies voorzien, maar zal ook naar Alkmaar komen.

Langer fan
In 2012 keken toenmalig AZ-trainer Gerjan Verkeek en algemeen directeur Toon Gerbrands met z’n tweeën al de film Moneyball en gaven aan geïnspireerd te zijn.

Ook leuk om te lezen