College BB Awards (2): Wright en Utah verrasten, Duke vs. UNC was hoogtepunt

Door

Texas v Kentucky

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Het reguliere seizoen zit er sinds dit weekend op. Hoog tijd dus om awards uit te delen. Vandaag in deel 2 kijken we naar de grootste verrassing, beste statline en mooiste hoogtepunt van het seizoen.

Lees hier deel 1 met de MVP, beste verdediger en grootste teleurstelling van het seizoen.

Verrassing van het seizoen: Delon Wright (Utah)
De Utah Utes maken één van hun beste seizoenen ooit mee. Dat hebben ze vooral te danken aan Delon Wright. Het broertje van Portland-speler Dorrell Wright maakt zijn naam als veelzijdige en efficiënte point guard. Hij sluit het seizoen dan ook af met gemiddeld veertien punten, vijf rebounds, vijf assists, ruim twee steals en een FG% van 52. Hij verbetert zijn 3P% van 22 naar 34 en heeft een FT% van 83. Zonder Wright waren de Utes een verloren team, met hem eentje dat zowel offensief als defensief weet waar het mee bezig is.

2. Seth Tuttle (Northern Iowa)
De Northern Iowa Panthers maakten het de Wichita State Shockers enorm lastig in de Missouri Valley Conference. Dat had nagenoeg niemand verwacht. Onder leiding van Seth Tuttle bleken de Panthers een moeilijk te verslaan team en schopten ze het zelfs tot de top tien in de rankings. Tuttle beleefde een topseizoen met gemiddeld zestien punten, zeven rebounds, drie assists een FG% van 63. Kijk uit voor de Panthers tijdens March Madness!

3. Kevon Looney (UCLA)
Voor de UCLA Bruins is het niet bepaald een geweldig seizoen geweest. Gelukkig was er freshman Kevon Looney, die de hoop van de Bruins gedurende het hele seizoen levend heeft gehouden. De forward bleek een geweldige rebounder te zijn, met een degelijk offensief spel. Gemiddeld twaalf punten, ruim negen rebounds, een steal, een block, een FG% van 47 en een 3P% van 44 mogen er echt wel wezen. Looney is dan ook een potentiële lottery pick in juni.

Statline van het seizoen: Record triple-doubles Kyle Collinsworth
Een triple-double noteren in een college wedstrijd van 40 minuten is niet bepaald simpel. Maar vijf in één seizoen? Dat is ongezien. Respect dus voor Kyle Collinsworth, die liefst vijfde triple-doubles liet noteren voor BYU (het ex-team van Jimmer Fredette). Daarmee deed hij beter dan…iedereen want Collinsworth zette een NCAA-record. De point guard miste overigens een zesde triple-double met amper één assist.

2. Xavier Rathan-Mayes 30 punten in vijf minuten
Dat een speler tijdens een basketbalwedstrijd 30 punten scoort is meestal al noemenswaardig. Maar de manier waarop Florida State freshman Xavier Rathan-Mayes 35 punten noteerde was wel heel bijzonder. Met slechts 4:38 te gaan had Rathan-Mayes slechts vijf punten gescoord tegen Miami, maar in de laatste 278 seconden ging de freshman los voor 30 punten.

3. Jerian Grant 23-6-12-3-2 vs. Duke
De Notre Dame Fighting Irish waren dit seizoen enorm goed. Dat mochten ook de Duke Blue Devils ondervinden. Jahlil Okafor zag zijn team met 77-73 onderuit gaan. Dat was niet opgewassen tegen Jerian Grant. De point guard van de Irish tekende voor 23 punten, zes rebounds en twaalf assists. Hij zorgde ook voor drie steals en twee blocks.

Hoogtepunt van het seizoen: Duke @ North Carolina 92-90 (OT)

2. Willie Cauley-Stein DUNK AND ONE vs. Florida

3. Florida State wint van Florida dankzij ‘own goal’

4. Trevor Lacey bezorgt NC State zege op de buzzer in OT

5. D1-nieuwkomer Incarnate Word verslaat Nebraska?!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen