Anarchie viert hoogtij op Wrigley Field

Door

Understatement van het jaar: het gaat niet goed met de Chicago Cubs. Een record van 23-35, een rookie manager die niet op zijn taak lijkt berekend, een (bijna even) onervaren eigenaar die doet alsof zijn neus bloedt, spelers die elkaar openlijk afvallen, en clubgebonden commentatoren die hun kritiek ook al niet meer onder stoelen of banken steken. Ja, the inmates are running the asylum op Wrigley Field.

Toen Tom Ricketts en zijn familie de Chicago Cubs twee jaar geleden voor ‘n slordige 900 miljoen dollar overnamen van het Tribune-concern, viel dat lekker in het pulletje bij de zelden verwende Cub-fans. Eindelijk verlost van de koele zakelijkheid, zo leek het. Eindelijk een echte fan – die nota bene zijn vrouw had ontmoet op de bleachers van Wrigley Field – aan het roer. Dit was er een van hun.

Twee jaar later is er van die liefde maar weinig meer over. Tien jaar lang waren de Friendly Confines stijf uitverkocht, maar dezer dagen worden de lege plekken groter en groter. Wie een half uurtje doorbrengt op stubhub, vindt de mooiste plaatsen voor weggeefprijzen. De fans zijn boos, teleurgesteld en ein-de-lijk zat van de koosnaam lovable losers, maar Ricketts doet alsof hij gek is.

Vorige week leek hij het definitief te hebben verbruid bij de fans. Wat er toch mis is met de Cubs?, werd hem door een journalist gevraagd. ,,Niks, gewoon wat blessures”, antwoordde de eigenaar, alvorens zich haastig uit de voeten te maken.

Op het veld gaat het al niet veel beter. Rookie manager Mike Quade kende aan het slot van het vorige seizoen, nadat hij het had overgenomen van de versleten Lou Pinella, een puike start, en iedereen liep weg met zijn ouwe-jongens-krentenbrood manier van coachen. Maar nu de resultaten tegenvallen, stoort iedereen zich een ongeluk aan Quade’s koosnaampjes (Demp, Z, Garz, Rami) en zijn gebrek aan daadkracht. Quade can start managing the Cubs any minute, kopte de Daily Herald vorige week boven een dodelijke column.

Pitcher Carlos Zambrano, koud terug van anger management, kan het al weken niet meer aanzien. Vorige week brak de Venezolaan uit pure frustratie een knuppel op zijn knie. ,,Moet-ie niet doen”, oordeelde Quade, maar toen Zambrano even later met diens woorden werd geconfronteerd, antwoordde hij droogjes: ,,Welke manager?” Om een dag later de pers uit te nodigen in de Cubs-dugout voor een heuse hoe-breek-ik-een-bat-op-mijn-knie-demonstratie.

,,Altijd op eenderde van de knuppel”, deed Big Z de journalisten voor. ,,Doe je het hier, dan beland je in het ziekenhuis. Doe je het hier, dan is het net een lucifer.”

Hoe gezagsondermijnend wil je het hebben?

Afgelopen zondag, na de met 3-2 verloren wedstrijd tegen aartsrivaal St. Louis Cardinals, deed Zambrano er nog een schepje bovenop. Closer Carlos Marmol had de wedstrijd verloren, onder meer door ex-Cub Ryan Theriot op een slider te tracteren. Terwijl iedere Cub weet dat Theriot geen fastballs kan raken, en zat te wachten op die ene slider.

‘We zijn een absolute schande

,,Pujols was het probleem niet”, brieste Zambrano. ,,We spelen als een triple A-team. Dit is een schande. Voor de organisatie, voor de eigenaren. We zijn een absolute schande. We stink. Wij zouden beter moeten weten… We zouden moeten weten dat Theriot geen goede fastball kan slaan.”

Repercussies voor Big Z? Een boete, een schorsing misschien? Nee, niets van dat alles. Marmol liet maandag weten dat Zambrano hem zijn excuses had aangeboden, en daarmee was de kous af.

Sterker nog: radio-commentator Bob Brenly, die zelf nog goede hoop had Pinella te kunnen opvolgen, en die als broadcaster in feite in dienst is van de Cubs, kon de tirade van Zambrano eigenlijk wel apprecieren.

‘Dit is een dead-ass team’

,,Dit is, voor de zoveelste keer, een dead-ass team“, liet Brenly weten tegenover radio-station The Score. ,,Zo dood als een pier. Sommige spelers spelen alsof ze op hun laatste benen lopen, terwijl we net in juni zitten. We weten dat Carlos een speler is die dat niet zo maar kan aanzien. Carlos spreekt zich uit, en als hij dat doet gaat dat gepaard met emoties. Carlos zegt in feite wat de fans en ook de commentatoren denken.”

Op maandag, in Cincinnati, zat Tom Rickets op het ereterras, Mike Quade in de dugout, Bob Brenly in de broadcast booth, en Carlos Zambrano met zijn arm in een bak met ijs. Ze dronken allen een glas, deden een plas, en alles bleef zoals het was.

De Reds verloegen de Cubs met 8-2. Voor Chicago was het de zevende nederlaag op rij.

Foto: mysanantonio.com

Ook leuk om te lezen