Amper toenadering in NBA-weekendsessies

Door

Als een stel slakken kruipen de spelersvakbond en de NBA-eigenaren naar elkaar toe in de onderhandelingen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden. In dit tempo gaat het nog lang duren voordat de krabbels onder een overeenkomst kunnen, want de partijen zijn nog lichtjaren van elkaar verwijderd.

Dat is de conclusie van twee weekendsessies. Vrijdag en zaterdag zat een grote delegatie van spelers, eigenaren en van de bond uren met elkaar om de tafel in New York. Resultaat: amper beweging in de gesprekken over een nieuwe collective bargaining agreement (CBA).

,,Ik wil niet beweren dat er geen progressie is geboekt. Wat gebeurd is, dat beide partijen met concepten aan kwamen en dat ze nog steeds kilometers van elkaar verwijderd zijn. Er is een gigantisch verschil waarvan ik niet zeker ben of de partijen daar uit gaan komen of niet”, gaf Billy Hunter, executive director van de union, aan.

NBA-commissioner David Stern bevestigt deze lezing in een cryptische opmerking. ,,We zijn nog niet in de buurt van iets. Maar waar we nu ook zijn, we zijn dichterbij dan hiervoor.”

Vooral op het gebied van de verdeling van de NBA-inkomsten staan spelers en eigenaren lijnrecht tegenover elkaar. Dit weekeinde werd zelfs besloten maar even niet meer over dit onderwerp te praten om vervolgens verder te bomen over het salarisplafond.

Vandaag zetten ze de gesprekken voort in de hoop ergens een doorbraak te creëren. Snelheid is geboden als ze het NBA-seizoen willen redden. Hierop heeft vooral Stern op in gezet. Vlak voor de weekendsessie stelde hij nog dat er een heel seizoen komt of geen seizoen. Daarmee wilde hij de partijen onder druk zetten om toch meer toenadering te zoeken. Vooralsnog is dit een vruchteloze poging geweest.

De datum van 1 november, de dag dat Dallas het seizoen zou moeten aftrappen tegen Chicago, doemt op. Stern heeft zijn dreigement nog niet uitgevoerd, ook omdat de onderhandelingen nog  doorgaan. ,,Onze wens is dat we geen wedstrijd hoeven af te zeggen. We hadden gehoopt dat we dit weekend een bredere basis zouden hebben, maar om begrijpelijke redenen, snappen we dat de spelers maandag een vervolgsessie willen houden. Dat vinden we prima”, aldus Stern die vrijdag een verbaal akkefietje had met Dwayne Wade.

Hoop doet leven is immers het devies. ,,Als we dachten dat dat er niet meer was, dan zouden we geen nieuwe ontmoetingen plannen. Maar daarmee is momenteel ook alles gezegd”, zo besluit de NBA-commissioner.

Foto: news.com/au

Ook leuk om te lezen