Afgelastingen in Boston: hoe vaak komt zoiets voor?

Door

Boston Deals With Aftermath Of Marathon Explosions

Tragische gebeurtenissen als de aanslag tijdens de Boston Marathon leiden niet enkel tot groot persoonlijk leed, maar dwingen steden en organisaties vaak tot moeilijke beslissingen. De NHL en NBA zagen zich gisteren genoodzaakt om aanstaande duels in Boston af te gelasten en zelfs te annuleren. Uniek, zo blijkt, want vergelijkbare situaties kwam in bijvoorbeeld de NHL amper eerder voor.

Enerzijds is het natuurlijk ongepast om vermaak vlak na een aanslag door te laten gaan, maar anderzijds is het samenkomen van gelijkgezinden een kans hen te helpen bij het verwerken. De National Hockey League nam daarom gisteravond het besluit om het duel in Boston – logischerwijs – af te gelasten tot minimaal later deze week, maar alle andere duels wel door te laten gaan. Dat leverde onder meer in Chicago een indrukwekkende uitvoering van het volkslied op.

Het aantal door incidenten afgelaste NHL-duels ligt echter laag, maar ze zijn wel stuk voor stuk gerelateerd aan gebeurtenissen waar veel mensen bekend mee zijn. Zo werd in 1919 een Stanley Cup finaleduel van de Montréal Canadiens afgelast door de uitbraak van de Spaanse griep. Meerdere spelers van de Habs leden zelf aan de gevaarlijke variant van het influenzavirus en de angst bestond dat het spelen van een wedstrijd in een gesloten stadion de uitbraak zou vergroten.

Op 9 december 1941 werd een duel in de oude Boston Garden met zeker een half uur uitgesteld, zodat zowel de spelers als het publiek via het omroepsysteem naar de oorlogsverklaring van president Franklin Delano Roosevelt konden luisteren, die bekend maakte dat de Verenigde Staten zich definitief zou mengen in de Tweede Wereldoorlog. “9 december, een dag die berucht zal zijn,” sprak Roosevelt, wiens toespraak meerdere Bruins-spelers inspireerde om zich enkele weken later aan te melden bij de Amerikaanse strijdkrachten.

Tot twee keer toe leidde politieke onrust in Quebec tot afgelastingen. In 1955 werd een duel tussen de Red Wings en Canadiens halverwege stilgelegd toen NHL-voorzitter Clarence Campbell op de tribune werd aangevallen door woedende Habs-fans. Zij zagen in de fameuze schorsing van Maurice “Rocket” Richard anti-Frans-Canadese sympathieën en één fan gooide uiteindelijk een traangasbom, waarop het Montréal Forum haastig werd ontruimd en buiten rellen uitbraken die tot 60 arrestaties en tonnen aan schade leidde.

In 1980 werd een Habs-duel stilgelegd vanwege de uitslag van het separatistische referendum dat jaar. Het voorstel werd weggestemd, door grote opluchting van het publiek, dat angstig was dat Canadiens zou lijden onder het moeten spelen vanuit een onafhankelijk Quebec.

Toen Martin Luther King Jr. in 1968 werd vermoord, leidde dat tot de tijdelijke onderbreking van drie play-off series. Rangers-Hawks, Blues-Flyers en North Stars-Kings werden met zeker twee dagen uitgesteld.

Op 20 september 2001 werd een oefenduel tussen de Rangers en Flyers stilgelegd zodat alle aanwezigen op de schermen naar de toespraak van president George W. Bush konden kijken. “Je herinnert je dat moment vanwege de impact van de gebeurtenis. Wat wij daar deden leek zo nietig ten opzichte van de wereld daarbuiten,” herinnert Flyers-aanvaller Keith Primeau zich. Het stadion werd “onvoorstelbaar stil”, zei Primeau, en de spelers besloten na de tweede periode elkaar de hand te schudden, samen het publiek te begroeten en het duel verder niet uit te spelen.

De meest recente afgelasting was, tot gisteravond, in 2005, toen Red Wings verdediger Jiri Fischer op de spelersbank een hartstilstand kreeg en ternauwernood werd gered door een teamarts. De spelers waren dusdanig onder de indruk van de gebeurtenis, dat zij gezamenlijk besloten het duel later uit te spelen. Opvallend genoeg leidden de gruwelijke snijwondblessures van Clint Malarchuk in 1989 en Richard Zednik in 2008 slechts tot korte onderbrekingen om het bloed op te ruimen.

In bijna honderd jaar NHL is het aantal afgelastingen vanwege tragische gebeurtenissen dus op twee handen te tellen en vrijwel ieder duel is in ieder geval begonnen of juist later uitgespeeld. Dat geldt niet voor NBA-treffen tussen de Indiana Pacers en Boston Celtics dat vanavond in de TD Garden in Boston gespeeld had moeten worden. Beide ploegen zijn in de laatste week van de reguliere competitie al zeker van hun plek in de play-offs (als respectievelijk derde en zevende) en een inhaalduel op korte termijn bleek zodoende onnodig en onhaalbaar.

Sport Amerika bedankt historica Jennifer Conway voor haar bijdrage aan dit artikel. Zij deelt op Twitter als @NHLHistoryGirl dagelijks prachtige verhalen en feiten over de ijshockeysport.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen