Achtervolgers zetten laatste weekend op scherp

Door

Gisteren kon je bij Sport Amerika al lezen dat een groot aantal onverwachte uitslagen de top tien behoorlijk op zijn kop hebben gezet en dat bleek vandaag ook wel uit de nieuwe rankings. Een aantal ploegen maken mooie sprongen, de SEC lijkt de meest dominante conference in jaren en tussen de teams op weg naar mooie bowl games is het seizoen ook nog altijd voorbij.

Houston (foto; hier in ‘t rode thuistenue)stond dit weekend op plek 11 en springt naar plek 8 na hun overwinning op de SMU Methodist Mustangs. De ploeg uit Texas is misschien wel dé verrassing van dit jaar en niemand had vooraf geld durven inzetten op een top tien finish voor een ploeg uit de Conference-USA. Houston doet dat wel en is daarmee, als ze dit laatste weekend ook winnen, buiten LSU de enige ongeslagen ploeg. Hun makkelijkere tegenstanders houdt ze echter uit de top vijf, maar net als TCU vorig jaar is de kans op een BCS bowl zeker aanwezig.

Hoopvol voor de top tien na overwinningen maar waarschijnlijk te laat zijn de nummers 12 tot en met 14 South Carolina (41-20 vs Citadel), Kansas State (17-13 vs (23) Texas) en Georgia (19-10 vs Kentucky), die mooie seizoenen speelden en onderling in mooie bowl games in het zuiden terecht zullen komen. Vooral Georgia mag na enkele dramatische seizoen zeker tevreden zijn met de geleverde prestaties, want negen overwinningen in de SEC conference die de gehele top drie bezet met LSU, Alabama en Arkansas is zeker een prestatie.

De Big Ten is nog altijd niet helemaal bepaald, maar Michigan State heeft na een machtige 55-3 overwinning op Indiana in ieder geval de Legends Division gewonnen en zij staan daarom 3 november alvast zeker in het Lucas Oil Stadium in Indianapolis voor de inaugurale Big Ten Championship Game. De tegenstander in dat duel wordt komend weekend direct bepaald in het onderlinge treffen tussen Penn State en de Wisconsin Badgers. Als Wisconsin in eigen huis Penn State verslaat komen ze gelijk qua conference record, maar hebben de Badgers de onderlinge overwinning in handen als eerste tie-breaker.

De winnaar van de Big Ten titel gaat zoals bekend naar de Rose Bowl en treft daar de kampioen van de PAC-12; een race die nog lijkt te gaan tussen Stanford en Oregon, onder meer omdat USC Trojans vanwege de nasleep van het schandaal van afgelopen jaar is uitgesloten van bowldeelname. University of Miami (FL) is dat overigens ook, maar maakte zelf die beslissing afgelopen week in een verwoede poging om de NCAA gematigder te stemmen nu de zaak over het feestschandaal voor de deur staat.

Andere teams in de top 25 wonnen nog wel, maar uiteindelijk maakte niemand maar echt een opvallende sprong. Het is wel positief om het illustere programma van Notre Dame terug te zien in de rankings, want zij hadden een zwakke start en een zwaar seizoen en staan toch 8-3 en de BCS lijkt dat te waarderen. Dat is terecht, al zullen kijkcijfers en het grote aantal supporters verspreid over de VS ook zeker een rol hebben gespeeld.

Hoe dan ook, dit weekend was weer eens een weekend waar niemand iets van verwachtte, maar dat meer dan spectaculair eindigde en dat is precies de reden waarom deze tak van football zo fantastisch is. Upsets gebeuren altijd en overal en het kan ook wel eens jouw team zijn. Uiteraard houden we je daarom ook aankomend weekend uitgebreid op de hoogte van de uitslagen en gevolgen van het laatste weekend van het reguliere seizoen.

Ook leuk om te lezen