Aankondiging: Fantasy Baseball

Door

 

Oh, it’s that time of year again! Het is nog steeds stervens koud, maaaarrrrrr Spring is coming en met dat Spring Training en met dat het baseball-seizoen en met dat: FANTASY BASEBALL.

De in mijn ogen crème-de-la-crème van de fantasy-sporten is dit jaar te spelen via Sport Amerika. En aangezien Yahoo! Sports gisteren de het nieuwe fantasy baseball seizoen heeft aangedondigd doen wij dat vandaag ook!

Wie? Wat? Waar?
Iedereen kan zich dit jaar aanmelden om mee te doen met fantasy baseball. Wat heb je er voor nodig? Een internetverbinding. En een beetje kennis van baseball is natuurlijk niet erg. Fantasy Baseball is de perfecte manier om meer in de sport te duiken en om meer rooting interest te ontwikkelen in teams en spelers. Voor meer uitleg: wikipedia.

Omdat we aardig wat hardcore en casual volgers hebben en we het voor iedereen leuk willen houden is er ook bij #SAFL baseball de mogelijkheid in verschillende leagues met verschillende sterktes mee te doen.

Leagues die er zeker komen:

  1. 5×5 10 team weekly Head-to-Head league: deze league draaien we nu ook bij #SAFL Basketball. Bij deze league hoef (en moet) je slechts eens per week je team te updaten. Je strijdt elke week tegen een andere tegenstander (vandaar Head-to-Head (kortweg: H2H)) in tien stats. Aan het eind van het seizoen schuiven vier teams door naar de play-offs, waar uiteindelijk de kampioen bepaald wordt.
  2. 5×5 16 team Roto league: Dit is nieuw voor #SAFL, maar het is de puurste vorm van fantasy baseball. Iedereen kan dagelijks spelers adden en droppen en ook binnen hun team wisselen. Alle stats tellen voor het hele seizoen en punten worden berekend bij elke stat in vergelijking met de andere teams. Zo krijgt de leider in homeruns 16 punten, de nummer twee 15 en de nummer laatst 1. Dat telt bij elke stat en de punten worden allemaal bij elkaar opgeteld. Omdat er 16 teams meedoen is de spoeling op een aantal posities dun. Dat betekent dat elk team ook ‘obscure’ spelers op moeten stellen, die misschien niet bij het grote publiek bekend zijn. Als beginner en/of niet baseball kenner is dit geen goede league.
  3. Verder heb ik vernomen dat er interesse is in een zogeheten ‘keeper league’ waarbij je een aantal spelers kunt bewaren voor een jaar verder. Dit vereist een andere draft strategie en fanatieke managers. Ik wil deze league met alle liefde starten (in Roto vorm, 5×5) met zo veel mogelijk spelers (maximaal 16), maar dan moet er wel genoeg belangstelling zijn. Eventueel kunnen we bij minimale belangstelling en AL/NL only doen.

*: 5×5 betekent: vijf stats voor hitters (slaggemiddelde, runs, RBI’s, homeruns en steals) en vijf stats voor pitchers (wins, ERA, strikeouts, saves en WHIP).

*2: Bij alle leagues is sprake van een traditionele draft, waarbij teams één voor één een speler kiest. Als iedereen heeft gekozen draait de draft order om en kiest degene die het laatst koos als eerst. Vanaf ronde drie kiest de nummer 1 pick weer als eerst. En zo gaat het door tot alle team vol zitten.

*3: Drafts vinden plaats ongeveer EEN WEEK voor de start van het baseball seizoen, zodat vrijwel alle real life selecties wel ongeveer bekend zijn en er waarschijnlijk niet veel verrassingen komen qua grote blessures. Het seizoen begint op 28 MAART in het land van de rijzende zon. Waarschijnlijk start het fantasy seizoen voor H2H leagues als het echte seizoen volledig in gang wordt gebracht, aangezien de wedstrijden van de A’s en Mariners de enigen zijn tot 4 april.

Meedoen?
Meedoen kan en de aanmelding loopt vanaf NU.

Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar: sportamerikafantasy@gmail.com met als onderwerp BASEBALL (om verwarring met andere sporten te verkomen).

Zet in je mail je naam, eventueel je Twitteraccount en je ervaring als baseball-kijker en fantasy-speler neer. Ook wil ik graag weten voor welke leagues je je wilt aanmelden. Zet neer in welke league(s) je mee wilt doen, dus 1,2 en/of 3. Ik heb er geen problemen mee om meer dan drie leagues te maken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde.

Ik heb persoonlijk al een aantal mensen benaderd. Als ook jullie een mailtje willen sturen heb ik alles mooi op een rijtje. Ook suggesties voor andere leagues zijn welkom.

Tot wanneer de aanmelding loopt weet ik nog niet precies, maar hoe eerder je jezelf aanmeldt hoe groter de kans is dat ik een passende league voor je vind.

Ook leuk om te lezen