49ers willen Alex Smith traden

Door

Alex Smith
De kans lijkt wel erg groot dat quarterback Alex Smith volgend jaar niet meer voor de San Francisco 49ers speelt. Nu Colin Kaepernick zijn plek definitief heeft ingenomen kan Smith gaan uitkijken naar een nieuwe uitdaging. Tijdens het komende off-season zal er veel aandacht zijn voor de veteran quarterback die in 2011 zijn team nog naar de NFC Championship Game dirigeerde. Ook de start van het huidige seizoen was prima totdat hij het veld moest ruimen vanwege een hersenschudding.

Fruitmand
De NFL heeft een protocol voor spelers die terugkomen van een hersenschudding, waaronder het ontvangen van een fruitmand. De appel hierin moet zuur gesmaakt hebben voor Smith, die vrij snel werd vervangen door Kaepernick door coach Jim Harbaugh. Met een in 2013 gegarandeerd salaris van 7,5 miljoen dollar is Smith de duurste backup speler tijdens Super Bowl XLVII. “Het is mijn rol, klaar zijn om te spelen als dat nodig is”, zei Smith over zijn reserverol achter Kaepernick. “Het is een gekke wedstrijd en gekke dingen kunnen gebeuren.”

Grote interesse
Een groot aantal teams – Browns, Bills, Chiefs, Cardinals voorop, en ook de Eagles – hebben interesse in Smith. Naar het zich laat aanzien zijn de 49ers uit op een draft-pick trade (vierde of wellicht zelfs vijfde ronde) waarbij ze hun voormalig franchise quarterback naar het team zullen sturen die het beste bij hem past. Dit zou ook netjes zijn van San Francisco gezien de situatie. Smith verdient een nieuw team en dit moet op een nette manier. Zijn jarenlange loyaliteit zal zich moeten uitbetalen in wederzijds respect.

De manier waarop Smith zijn jongere collega Kaepernick steunt is mooi om te zien. Daarnaast blijft hij erg professioneel richting de pers. “Ik heb tenminste nog werk”, zie hij deze week in een interview met een lach op zijn gezicht. “Ik voel dat er nog veel football voor me ligt in de toekomst. Dit was echt niet mijn laatste mogelijkheid. Er komen nog mooie tijden aan.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen