32-in-32: Tennessee Titans

Door

Tennessee Titans Rookie Minicamp

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Vandaag het tweede deel van de serie: 32-in-32: Tennessee Titans.

Terugblik

2014 was met 2-14 een nieuw dieptepunt voor de Tennessee Titans. Sinds de verhuizing naar Tennessee werd er nog nooit zo’n slecht seizoen neergezet. Voor coach Ken Wisenhunt was het zijn eerste seizoen bij de Titans en het wordt aankomend seizoen zaak om betere resultaten neer te zetten. De eerste stap daarin was het team versterken op cruciale posities via free agency en de NFL Draft. Met de tweede keuze in de NFL Draft hebben de Titans gekozen voor Marcus Mariota, de hoop op de eerste Titans franchise quarterback sinds Steve McNair.

Transfers

IN
WR Harry Douglas (Atlanta Falcons)
TE Phillip Supernaw (Baltimore Ravens)
FS Da’Norris Searcy (Buffalo Bills)
LT Byron Bell (Carolina Panthers)
RG Fernando Velasco (Carolina Panthers)
WR Hakeem Nicks (Indianapolis Colts)
TE Anthony Fasano (Kansas City Chiefs)
CB Perrish Cox (San Francisco 49ers)
OLB Brian Orakpo (Washington Redskins)

OUT
TE Matthew Mulligan (Buffalo Bills)
LT Michael Oher (Carolina Panthers)
C Eric Olsen (Cleveland Browns)
WR Nate Washington (Houston Texans)
WR Kris Durham (Oakland Raiders)
RB Shonn Greene (free agent)
SS Bernard Pollard (free agent)
LT Will Svitek (free agent)
QB Jake Locker (pensioen)
LT Michael Roos (pensioen)
OLB Kamerion Wimbley (pensioen)
ILB Colin McCarthy (pensioen)

De Titans waren erg actief tijdens free agency. Veel ervaren spelers met dure contracten die de afgelopen jaren veel last hebben gehad van blessures hebben het team verlaten. Vooral het vertrek van Michael Oher, Bernard Pollard en Shonn Greene valt op. Vier spelers waaronder de 27-jarige quarterback Jake Locker gingen zelfs met pensioen.

Marcus Mariota heeft een aantal extra wapens gekregen in wide receivers Harry Douglas en Hakeem Nicks en in tight end Anthony Fasano. Right guard Fernando Velasco is een goede aanwinst voor de offensive line, alleen blijft de plek van left tackle een probleem, want Bryon Bell is geen starter en startende left tackle Taylor Lewan is wisselvallig en heeft nog wel eens last van ‘off the field issues’.

NFL Draft

Titans Draft

Er was vooraf veel speculatie over wie de Titans zouden kiezen, Marcus Mariota of verdediger Leonard Williams. Uiteindelijk werd het toch Mariota met de tweede keuze in de NFL Draft, en het lijkt er op dat hij ook gaat starten op de positie van quarterback.

Verder is het ook te verwachten dat running back David Cobb en right tackle Jeremiah Poutasi zullen gaan starten. Wide receiver Dorial Green-Beckham heeft een kans om als wide receiver te starten, maar dan zal hij een goede training camp en pre-season moeten afwerken.

Offense

Ratings zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

Titans Offense 2015

Het grootste probleem vorig seizoen was de passing aanval. Dat lag deels aan de quarterbacks, maar ook aan de offensive line. Opvallend genoeg zijn er niet veel wijzigingen in de offensive line en het gaat dus maar de vraag zijn hoe goed Mariota zal functioneren. Het grootste verschil is wel dat Mariota een stuk mobieler is dan Zach Mettenburger en Charlie Whitehurst.

De meest interessante gevechten om een plek als starter gaan plaats vinden op de posities van wide receiver en tight end. Wide receiver Kendall Wright is redelijk zeker van een plek als starter, maar aan de rechter kant wordt het gevecht tussen Justin Hunter, Harry Douglas en Hakeem Nicks interessant om te volgen. Het lijkt er op dat Hunter favoriet is voor die plek en dat Douglas en rookie Dorial Green-Beckham gaan vechten om de slot receiver plek. Er kan echter nog een boel veranderen tijdens training camp en na de oefen wedstrijden.

Defense

Titans Defense 2015

De Titans hebben zichzelf op een aantal plekken versterkt. De secondary ziet er een stuk beter uit met de toevoeging van Perrish Cox als cornerback en Da’Norris Searcy als safety. Toch blijven de Titans in het midden van het veld kwetsbaar, en het oplossen daarvan gaat waarschijnlijk ten koste van de pass rush.

De toevoeging van Brian Orakpo moet helpen om één van de slechtste run verdedigingen te verbeteren. De linebacker werd in zijn vijf jaar bij de Washington Redskins tot drie maal verkozen tot de Pro Bowl, en defensive coordinator Dick LeBeau zal veel van Orakpo gaan vragen om de balans tussen pass rush en pass coverage te bewaken.

De beste verdediger van de Titans is defensive end Jurrell Casey. Casey heeft nog vier jaar over van zijn vijfjarig contract dat hij kreeg na een doorbraak seizoen in 2013. Dat seizoen had hij vijf en een halve sacks meer dan vorig seizoen en dus zal LeBeau moeten zorgen dat Casey vooral weer mag doen waar hij goed in is, quarterbacks op de grond leggen. Als dat lukt dan zal de druk op de secondary ook lager zijn.

Prognose

De Titans zijn beter dan vorig seizoen, maar Marcus Mariota zal de Titans niet gelijk aan een play-off plek kunnen helpen. Daar lijkt de rest van de divisie te sterk voor. De offensive line is niet bestand tegen spelers als J.J. Watt en Sen’Derrick Marks. De as van de verdediging is sterk genoeg om T.Y. Hilton, Andre Johnson en Julius Thomas tegen te houden. Toch zullen ze een aantal wedstrijden kunnen winnen, zeker gezien ze dit seizoen tegen zowel de NFC South en de AFC West moeten spelen.

Record: 4-12

Foto: Getty Images

5 Reacties
 1. Wout 4 jaar ago

  Verwacht dat Justin Hunter geen belangrijke rol zal spelen. Na zijn arrestatie en het lopende onderzoek, naast zijn problemen op het veld. Zal hij als #2 en slot gepasseerd worden door Douglas en Nicks. En als DGB zich ontwikkeld en minder last heeft van drops, zal hij een erg sterk 2e wapen zijn naast Wright.

  • Michael Feith 4 jaar ago

   Ik hoop echt dat DGB het redt in de NFL, maar ik vrees nog steeds voor zijn gedrag.

 2. Jeroen 4 jaar ago

  Naast de AFC South moeten de Titans inderdaad tegen alle ploegen uit de NFC South. Uit de AFC west treffen ze trouwens alleen Oakland. Ik zie dat bijvoorbeeld de Patriots naast de AFC East ook alle teams uit de NFC East treffen, vorig jaar was dat niet zo. Zit in het speelschema een bepaalde logica of is het puur toeval?

  • Michael Feith 4 jaar ago

   Ze bepalen dat jaren van te voren. Hier is te zien welke teams elkaar gaan treffen de komende jaren: http://www.johnnyroadtrip.com/schedules/nfl_future_afce.htm

   • Jeroen 4 jaar ago

    Ok, bedankt voor die site. Volgend jaar gaan de Patriots weer tegen de Seahawks tijdens het reguliere seizoen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen