32-in-32: San Francisco 49ers

Door

MNF - 49ers Rams
De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2014. Vandaag aan de beurt: de San Francisco 49ers.

Terugblik
De San Francisco 49ers waren vorig seizoen een van de grootste tegenvallers in de NFL. De ploeg van coach Jim Harbaugh werd aan het begin van het jaar gezien als een van de kanshebbers om de Super Bowl te halen, maar de Niners kwamen hier niet eens bij in de buurt. Het enige positieve aan het afgelopen seizoen was de verhuizing naar het Levi’s Stadium, al ziet niet iedereen in de Bay Area dit als een positieve verandering, want de ploeg heeft de stadsgrenzen verlaten en speelt nu officieel niet meer in San Francisco, maar in Santa Clara.
Of het nu het verlies van het thuisvoordeel in het oude, bekende stadion was of niet, de Niners hadden een dramatisch seizoen en wonnen slechts acht keer, vier keer minder dan in 2013. Vooral aanvallend liep het niet, en de ploeg wist in het hele seizoen slechts twee touchdowns te scoren in het vierde kwart.

Transfers

IN
LB Nick Bellore (New York Jets)
DT Darnell Dockett (Arizona)
G Erik Pears (Buffalo)
WR Torrey Smith (Baltimore)
OLB Philip Wheeler (Miami)
CB Shareece Wright (San Diego)

OUT
CB Perrish Cox (Tennessee)
WR Michael Crabtree (Oakland)
CB Chris Culliver (Washington)
RB Frank Gore (Indianapolis)
G Mike Iupati (Arizona)
QB Josh Johnson (Cincinnati)
WR Steve Johnson (San Diego)
T Jonathan Martin (Carolina)
DE Ray McDonald (Chicago)
OLB Dan Skuta (Jacksonville)
ILB Patrick Willis (Retired)
ILB Chris Borland (Retired)
WR Brandon Lloyd (Onbekend)
WR Kassim Osgood (Onbekend)
RT Anthony Davis (Retired)
DE Justin Smith (Retired)

De San Francisco 49ers waren de grootste verliezer van de afgelopen transferperiode. Niet alleen vertrokken veel talentvolle spelers naar andere ploegen in de league, ook vier steunpilaren zetten een punt achter hun loopbaan, vaak nog voor hun dertigste verjaardag.
Het was dus niet de free agency periode waar Jim Tomsula vanuit was gegaan toen hij bij de Niners tekende als opvolger van Jim Harbaugh. Harbaugh verliet de ploeg na het dramatische seizoen om hoofdcoach te worden van de Michigan Wolverines.

NFL Draft
SF DRAFT

De draft van de San Francisco 49ers draaide vooral om potentie en niet om zekerheden voor komend seizoen. In de eerste ronde koos de ploeg voor Arik Armstead van Oregon. Hij zal waarschijnlijk vanaf het begin zijn plaats in de rotatie van de verdedigende lijn krijgen, maar de vraag is wat hij hier toe kan voegen, want bij Oregon wisselde hij spectaculaire acties af met lange periodes van onzichtbaarheid. Armstead zal over de wedstrijd constanter moeten worden om echt een toegevoegde waarde te worden.

In de tweede ronde kozen de Niners Jaquiski Tartt. De safety komt van het kleine Samford, waardoor hij maar weinig tegen grote scholen heeft gespeeld en het de vraag is wat hij kan doen als hij echt tegenstand krijgt.

De meeste potentie vond San Francisco misschien wel in de derde ronde. Eli Harold beschikt over de fysieke kwaliteiten om een goede pass rusher te worden in de NFL. De outside linebacker liet het bij Virginia nog niet altijd zien, maar het is zeker mogelijk dat Harold een rol binnen de ploeg weet te vinden. De grote vraag is alleen of dat dit seizoen al zal zijn of dat de fans in Santa Clara nog even geduld moeten hebben.

De enige mogelijke basisspeler die de Niners verder hebben gedraft is Ian Silberman. Op het moment van de draft werd de speler van Boston College gezien als mogelijke toevoeging van de practice squad, maar na het plotselinge vertrek van Anthony Davis en het slechte seizoen van Erik Pears heeft Silberman zomaar een kans om te starten.

Offense
Ratings zijn van ProFootballFocus en zijn van vorig seizoen of van 2013 wanneer een speler het hele jaar geblesseerd is geweest. Deze ratings zijn een indicatie van de kwaliteit/vorm van een speler en zijn niet meteen een absolute waarde van hoe goed een speler is. Wel geven zij, zoals gezegd, een goede indicatie van waar de betreffende speler staat in vergelijking met zijn collega’s. Spelers die nog een rookie zijn of waar niet genoeg data van is, hebben daardoor ook geen PFF Rating.

SF OFF

De aanval van de 49ers heeft een flinke klap gekregen afgelopen maanden. Frank Gore is dan wel al 32, hij was nog steeds een effectieve running back en wist meer yard per carry te behalen (4,3) dan Carlos Hyde (4,0), wie hem op moet gaan volgen. Daar komt ook nog eens bij dat met Mike Iupati de belangrijkste speler van aanvallende lijn vertrokken is, wat het voor de running backs nog moeilijker zal maken.

Veel zal hierdoor af komen te hangen van het spel van Colin Kaepernick. De quarterback had vorig seizoen zelf een minder seizoen en moet het nu ook nog eens doen zonder Harbaugh. Harbaugh heeft bewezen een van de beste coaches in de league te zijn en het maximale uit zijn quarterback te kunnen halen. Een reputatie die Tomsula niet heeft en de nieuwe coach heeft ook nog eens niet de beschikking over de wapens die Harbaugh wel tot zijn beschikking had.

Torrey Smith is de belangrijkste aanwinst van de 49ers en op papier is hij de receiver die Kaepernick goed kan gebruiken. De enige vraag rond Smith is of hij in een team als de Niners net zo kan presteren als in Baltimore, want er zijn in het verleden genoeg voorbeelden te vinden van uitstekende receivers die het bij een andere organisatie veel minder goed doen. Maar met Smith en de inmiddels 35-jarige Anquan Boldin zijn de gevaarlijkste spelers van de Niners wel genoemd.

Defense
SF DEF

Net als de aanval heeft ook de verdediging van San Francisco klap na klap gekregen. Maar liefst zes basisspelers vertrokken en allemaal op belangrijke posities. Het vertrek van de meeste spelers was onverwacht, maar vooral het stoppen van Patrick Willis, Chris Borland en Justin Smith met het spelen in de NFL kwam hard aan. San Francisco moet het nu met Darnell Dockett en Glen Dorsey doen als defensive ends, met daar tussenin Ian Williams.

Ook cornerbacks Perrish Cox en Chris Gulliver verlieten San Francisco, zij gingen respectievelijk de Titans en de Redskins. De nieuwe cornerbacks zijn waarschijnlijk Tramaine Brock en Shareene Wright. Laatstgenoemde had een rampzalig seizoen bij de Chargers en het is tekenend voor het niveau van de spelers van de Niners dat Wright bij de Niners niet alleen nieuwe kans krijgt, maar dat hij hier ook nog eens een mogelijke starter is.

De laatste klap voor de Niners kwam twee weken geleden toen Aldon Smith gearresteerd werd en de volgende dag door de 49ers op de straat werd gezet. Smith was de meest getalenteerde speler in de verdediging van San Francisco, en hoewel hij vorig jaar negen wedstrijden miste door een schorsing is bezit hij wel het talent wat het grootste gedeelte van het team nu ontbeert.

Tegen alle verliezen staat maar een positief punt voor de verdediging van Santa Clara. NaVorro Bowman is weer fit en na een volledig gemist seizoen is hij het soort speler wat San Francisco nodig heeft. De vraag is of het ook maar enigszins genoeg is om er voor Tomsula een geslaagd debuutseizoen van te maken.

Prognose
‘With the first pick the San Francisco 49ers select…’ Het is een scenario waar ze in Santa Clara serieus rekening mee moeten houden. Het team is in elkaar gestort en het zal moeilijk worden om wedstrijden te winnen. Het wedstrijdschema is vooral de eerste zeven wedstrijden enorm zwaar en het is de vraag hoe de moraal is als de ploeg dan weinig gewonnen heeft. Er hoeven maar een of twee belangrijke spelers geblesseerd te raken en San Francisco kan zo maar de eerste pick binnen weten te halen.

Record: 4-12

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Dennis 5 jaar ago

  Vernon Davis is wel heel ver afgegleden.

 2. Mr. Clutch 5 jaar ago

  Ben benieuwd of Jarryd Hayne het waar kan maken als running back/punt returner. Z’n eerste 2 preseason games waren in elk geval spectaculair.

 3. Polderbewoner 5 jaar ago

  Iedereen is wel erg negatief over de niners. Ik verwacht namelijk dat het uiteindelijk wel mee gaat vallen. Tomsula smeedt er een hecht team van wat voor elkaar door het vuur wil gaan.

  Wat ik gezien heb in de preseason game tegen de Cowboys was lang niet slecht, zeker de defense stond erg goed.

  Kaepernick zal waarschijnlijk ook een beter seizoen hebben dan afgelopen jaar met een fitte Vernon Davis, Carlos Hyde en Torrey Smith als belangrijkste secondanten in de offense.

  En special teams met Jarryd Hayne gaat een sensatie worden.

  mijn gok qua seizoen: 8-8.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen