30 in 30: San Francisco Giants

Door

Twee titels in de afgelopen vier seizoenen is niet misselijk. Die eerste titel was voor de Giants de eerste sinds de verhuizing van New York naar San Francisco in 1957. Dat is opvallend, want in de tussentijd speelden sterren als Willie Mays, Willie McCovey, Bobby en Barry Bonds in San Francisco. Het was een groep zelf benoemde ‘outlaws and misfits’, die de eerste titel in ruim een halve eeuw pakte. De helden van deze generatie heten Buster Posey, Tim Lincecum en Matt Cain.

sf Manager: Bruce Bochy
General Manager: Brian Sabean
Stadion: AT&T Park
2013: 3e in NL West (76-86)
2013 MVP: Buster Posey
World Series: 7
Pennants: 22
Divisies: 26
Wild cards: 1
Slagmannen: Werpers:
C Buster Posey SP Madison Bumgarner
1B Brandon Belt SP Matt Cain
2B Marco Scutaro SP Tim Lincecum
3B Pablo Sandoval SP Tim Hudson
SS Brandon Crawford SP Ryan Vogelsong
LF Mike Morse CP Sergio Romo
CF Angel Pagan RP Jeremy Affeldt
RF Hunter Pence RP Javier Lopez
DH RP Santiago Casilla

Met sterke pitching is San Francisco vaak ver gekomen in de laatste jaren, maar vorig seizoen was de slagploeg zo zwak dat de pitching het verschil niet kon maken. Een troosteloze derde plek in de division was hun lot en dat terwijl aartsrivaal Los Angeles de divsion won en maar met geld bleef strooien. Terwijl de Dodgers sterker en sterker werden, moest General Manager Brian Sabean alle zeilen bijzetten om in de buurt te blijven.

Philadelphia Phillies v San Francisco Giants
Nieuw

LF Mike Morse
SP Tim Hudson

Weg
RP Jose Mijares
SP Barry Zito
LF Andres Torres

2014 prognose
Met Mike Morse is de slagploeg iets sterker geworden en met Tim Hudson is de starting rotation nog sterker geworden, maar aan beide mannen hangt een vraagteken. Hudson brak vorig seizoen zijn enkel en moest daarom lang van de zijkant toekijken en Morse kon bij de Mariners en de Orioles niet overtuigen. Hij leek nog niet hersteld van zijn polsblessure. Bij de Nationals heeft hij al eens laten zien dat hij .300 kan slaan met 30 home runs en rond de 100 RBIs, maar de kans dat hij dat in pitcher friendly AT&T Park ook kan, lijkt klein.

Dat betekent dat de offensieve druk opnieuw komt te liggen op de schouders van Posey, Sandoval en Pence en dat men in San Fran moet hopen op een bijdrage van jongeling Brandon Belt en nieuweling Mike Morse. De bullpen is erg sterk en de starting rotation ziet er ook erg goed uit, maar rond elke starter buiten Madison Bumgarner hangt een vraagteken. Als drie of vier starters hun normale niveau halen, zouden de Giants dit seizoen mee kunnen dingen naar een van de twee NL Wild Cards.

Player to watch
Over elke starter van de Giants kun je wel iets schrijven, maar de meest intrigerende werper blijft toch ‘The Freak’. Tim Lincecum is gemiddeld in zijn loopbaan per seizoen goed voor ruim 200 strikeouts, dat is inclusief zijn rookie seizoen, toen hij in een kleiner deel van het seizoen tot 150 K’s kwam. In zijn eerste twee volledige seizoenen won hij de National League Cy Young Award en in zijn eerste drie was hij lijstaanvoerder in strikeouts.

De afgelopen twee seizoenen gooide ‘Big Time Timmy-Jim’ niet meer zo hard als voorheen en zette hij minder slagmensen aan de kant met drie slag. Zijn ERA steeg in 2012 naar boven de 5 en zakte in 2013 weer iets naar 4.37. De Giants gaven hem een nieuw contract en zullen hopen dat hij weer iets dichter naar zijn career ERA van 3.46 kan kruipen.

MLB preview
30. Houston Astros29. Miami Marlins28. Chicago White Sox27. Chicago Cubs26. Minnesota Twins25. Seattle Mariners24. Philadelphia Phillies23. Colorado Rockies22. Toronto Blue Jays21. New York Mets20. Milwaukee Brewers, 19. San Diego Padres

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen