30 in 30: Arizona Diamondbacks

Door

In 2001 versloegen de Diamondbacks, in wat pas hun vierde jaar sinds de oprichting was, in een van de meest zinderende World Series’ ooit de New York Yankees en pakten zij hun eerste titel. In de twaalf seizoenen die daarop volgden werden de play-offs echter nog maar drie keer bereikt en verder dan een sweep in de NL Championship Series door de Colorado Rockies kwamen ze nooit meer.

De afgelopen twee seizoenen eindigden de Diamondbacks met een record van 81-81 op een tweede (2013) en een derde (2012) plaats in de NL Western Division. Dit geeft wel iets aan over de kracht (of moeten we zeggen zwakte) van de NL West. In 2014 moet een groot deel van het gat met de Dodgers (11 wedstrijden in 2013) gedicht worden om een kans te maken op de play-offs.

37a5ef3f0a0d028a013d72544387d6ab Manager: Kirk Gibson
General Manager: Kevin Towers
Stadion: Chase Field
2013: 2e in NL West (81-81)
2013 MVP: Paul Goldschmidt
World Series: 1
Pennants: 1
Divisies: 5
Wild cards: 0
Slagmannen: Werpers:
C Miguel Montero SP Patrick Corbin
1B Paul Goldschmidt SP Bronson Arroyo
2B Aaron Hill SP Trevor Cahill
3B Martin Prado SP Brandon McCarthy
SS Didi Gregoris/Chris Owings SP Wade Miley/Archie Bradley
LF Mark Trumbo CP Addison Reed
CF A.J. Pollock RP J.J. Putz
RF Gerardo Parra RP Brad Ziegler
DH RP Oliver Perez

Als de concurrentie, lees de Dodgers en de Giants, zich versterkt heeft, kan je als General Manager van een team met play-offs aspiraties natuurlijk niet achterblijven. Kevin Towers stuurde een aantal talentvolle spelers in trades naar de White Sox en de Angels en kreeg daarvoor closer Addison Reed en outfielder Mark Trumbo terug. Vooral Trumbo is een welkome aanvulling. De slugger, die weliswaar vaak met drie slag naar de kant gaat, is een belangrijke bron voor home runs en moet samen met eerste honkman Paul Goldschmidt gaan zorgen voor de productie in het hart van de lineup.

Free agent werper Bronson Arroyo vervangt Tyler Skaggs in de rotation en hoewel hij niet de ace van de pitching staff wordt, zal hij wel een leidersrol spelen in een relatief jonge rotatie. Een rotatie die nog een stuk jonger zou kunnen worden als Archie Bradley, het toptalent van de D’backs de strijd om de vijfde en laatste plek in de rotatie wint. Arroyo is een inningsvreter, die de afgelopen seizoenen bij de Reds heeft laten zien erg effectief te kunnen zijn in de National League. Een nuttige aanwinst, net als lefty reliever Oliver Perez overigens.

San Diego Padres v Arizona Diamondbacks
Nieuw:

IF Eric Chavez
CP Addison Reed
LF Mark Trumbo
SP Bronson Arroyo
RP Oliver Perez

Weg:
3B Matt Davidson
SP Tyler Skaggs
OF Adam Eaton
RP Heath Bell

2014 prognose
De Los Angeles Dodgers staken er in 2013 met kop en schouders bovenuit in de NL West, maar de Diamondbacks zouden in staat moeten zijn het gat enigszins te dichten. Met de nieuwe aanwinsten en de jonge spelers die weer een jaartje verder zijn in hun ontwikkeling zouden zij ver moeten kunnen komen. Het aantal van 89 gewonnen wedstrijden moet binnen het bereik liggen en dat betekent dat zij tot op de allerlaatste wedstrijd in de race zouden kunnen blijven om een Wild Card. De division title lijkt nog iets te veel van het goede.

Volgende week wacht de eerste grote test als zij het in Sydney tijdens de Opening Series opnemen tegen de Dodgers.

Player to watch
Patrick Corbin, Paul Goldschmidt en Archie Bradley zijn de grootste attracties in Arizona, Gerardo Parra – met zijn defense en super sterke arm – hoort misschien wel in dat rijtje thuis, maar de speler die wij in Nederland in de gaten houden, kan natuurlijk niemand anders zijn dan onze eigen Didi Gregorius.

Geboren in Amsterdam, begonnen met honkbal bij de Amsterdam Pirates, Didi Gregorius heeft het in zich te ontpoppen tot een echte Nederlandse held. In zijn rookie season maakte hij vooral met zijn defense indruk. Meerdere keren was hij terug te vinden in de highlight reels met schitterende acties (zie hieronder), maar waar hij in het begin van het seizoen ook met zijn knuppel indruk maakte, zakte hij later ver weg.

Hetzelfde lijkt op dit moment in Spring Training het geval. Didi heeft het moeilijk aan slag, terwijl zijn grote concurrent slechts net onder de .300 slaat. Chris Owings deed in de korte tijd dat hij vorig jaar september zijn opwachting mocht maken in de hoofdmacht hetzelfde. Hij lijkt aanvallend iets sterker, maar de defense van Gregorius zou een hoop goed moeten maken.

Naar verluidt zijn de Diamondbacks nog op zoek naar een jonge catcher die samen met Miguel Montero de catchers positie kan invullen in Arizona. De verliezer van de strijd om de korte stop positie zou wel eens als lokaas kunnen worden gebruikt in een trade voor een catcher. We houden het voor jullie in de gaten!

Alle previews op een rij:

National League

NL East

NL Central

NL West

Atlanta Braves Chicago Cubs Arizona Diamondbacks
Miami Marlins Cincinnati Reds Colorado Rockies
New York Mets Milwaukee Brewers Los Angeles Dodgers
Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates San Diego Padres
Washington Nationals St. Louis Cardinals San Francisco Giants

American League

AL East

AL Central

AL West

Baltimore Orioles Chicago White Sox Houston Astros
Boston Red Sox Cleveland Indians Los Angeles Angels
New York Yankees Detroit Tigers Oakland Athletics
Tampa Bay Rays Kansas City Royals Seattle Mariners
Toronto Blue Jays Minnesota Twins Texas Rangers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen