3-on-3: Warriors zijn Winning

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Warriors zijn Winning.

3on3
Denver Nuggets v Golden State Warriors1. Golden State Warriors zijn de verrassing van dit seizoen.

AdJ: Er zijn dit jaar wel een paar spelers die verassen. Denk aan Kyrie Irving, Jrue Holiday, Carmelo Anthony etc. Maar er is maar een team dat als geheel beter dan verwacht presteert, en dat zijn de Golden State Warriors. Ze hebben nu al meer gewonnen dan het hele vorige seizoen en ze ontwikkelen zich met overwinningen op de Clippers, OKC en Heat als reuzendoder. Ja, de Warriors zijn de verassing van dit seizoen.

JP: Helemaal mee eens, al ben ik ook verrast door de deplorabele staat van de Lakers. Zo nu en dan maken teams een verrassende start tijdens een nieuw NBA-seizoen, maar vaak vallen ze daarna ook weer terug. De ‘turnaround’ bij de Warriors, die vannacht zelfs de Thunder versloegen, lijkt echter structureel. Dat ze kunnen scoren wisten we al, maar nu blijken ze ook te kunnen verdedigen en rebounden. Het is zowaar een hecht team geworden, in plaats van een verzameling schutters.

EG: De Western Conference zit vol met verrassingen. De grootste verrassing zijn voor mij de Lakers, maar dat is er één in negatieve zin. De Warriors hebben iedereen positief verrast. Het team van Mark Jackson staat op play-off positie en doet mee met de top teams in het westen. De winstpartijen tegen OKC en de Clippers maakten dat deze week nog maar weer eens duidelijk. De Warriors hebben een fantastische metamorfose ondergaan.

2. Zowel David Lee als Stephen Curry moeten een All-Star selectie krijgen.

AdJ: Als ik het voor het zeggen zou hebben wel. Lee en Curry zijn helden, zij zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van de Warriors. Ze moeten niet direct in de startende opstelling, maar het zou een mooie beloning zijn voor de prestaties van beide spelers.

JP: Beide spelers beschikken natuurlijk over fantastische persoonlijke statistieken. Maar als het aan mij ligt, krijgen sowieso zijn collega-spelverdelers Chris Paul, Russell Westbrook en Tony Parker de voorkeur boven Curry. Maar ook voor Lee geldt wat mij betreft dat hij eerst maar eens moet laten zien dat de Warriors er ook staan wanneer de play-offs beginnen.

EG: De Warriors fans hebben lang moeten wachten op een nieuwe All-Star nominatie. De kans bestaat dat ze straks na al die jaren ineens twee nominaties tegelijk op zak hebben. Lee is voor mij een zekerheidje. Tim Duncan en David Lee moeten op ieders frontcourt lijstje staan. Curry verdient wat mij betreft ook een plek in het All-Star team, maar hij heeft stevige concurrentie van Harden, Westbrook en Parker. Hopelijk gunnen de coaches Curry een wild card plek.

Los Angeles Clippers v Golden State Warriors3. Mark Jackson is de beste coach dit seizoen.

AdJ: Beste coach is een lastige dit jaar. Jackson doet het fantastisch. Maar hij heeft geluk dat de enkel van Curry het houdt en dat Jarett Jack en Carl Landry beter spelen dan ooit. Maar zonder geluk vaart niemand wel. Laat ik de Warriors een beetje liefde geven: Mark Jackson coach van het jaar.

JP: Met zijn enorme ervaring als point guard in de NBA is hij natuurlijk geen groentje. Maar na anderhalf seizoen als NBA-coach heeft hij de Warriors tot een hecht team weten te smeden. Dat is knap. Of hij in de voetsporen van bijvoorbeeld Gregg Popovich en Doc Rivers kan treden? Geen idee. Maar de Coach of the Year-Award zou een terechte (aanmoedigings)prijs zijn.

EG: Halverwege het seizoen staat Jackson zeker op het lijstje voor de coach of year-award. Jarenlange ervaring als speler maakt iemand niet automatisch een goede coach, maar bij Jackson is dat wel het geval. Hij heeft de Warriors weggesleept uit de anonimiteit. Van een weinig relevant en ongevaarlijk team tot een geduchte ploeg in het Westen.

Lees hier de laatste 3-on-3: Clippers in april beste in het westen?

Met dank aan Anne de Jong, Jelte Posthumus en Eva Gerritse.

Ook leuk om te lezen