3-on-3: Vroege teleurstellingen in het oosten

Door

De NBA kachelt (vrij) rustig naar zijn derde week en daarom is het opnieuw tijd voor een 3-on-3. In deze rubriek reageren wekelijks drie NBA-redacteuren op drie stellingen omtrent een actueel onderwerp. Nadat we vorige week de ongeslagen Pacers bespraken, is het nu tijd voor iets heel anders. Het tegenovergestelde zelfs: de vroege teleurstellingen in de Eastern Conference.
3on3

1. De New York Knicks gaan dit jaar de play-offs niet halen.

San Antonio Spurs v New York KnicksMarco Post (MP): Je kunt de play-offs in de Eastern Conference haast niet mislopen, ook al zou je het willen. De Knicks lijken dood en begraven na de veegpartij van zondag tegen de Spurs. Defensief anker Tyson Chandler keert voorlopig nog niet terug, en dat is een probleem. Positief: de oranje tenues die ik steeds meer mag. De Knicks zijn duidelijk een mindere ploeg dan een jaar geleden, maar als Chandler en J.R. Smith straks weer volop meedraaien, dan pakken de Knicks eenvoudig een vijfde, desnoods zesde seed.

Rob van Gameren (RG): Dat de Knicks vorig jaar de play-offs haalden was grotendeels te danken/wijten aan de zwakke Eastern Conference. Ze teren op de grillen van Carmelo Anthony en dat is dit jaar bij lange na niet genoeg. Blessures zijn een terugkerend probleem en dus mogen ze hun handen dichtknijpen als plek acht haalbaar is.

Daan van Kooten (DK): De situatie van de Knicks doet me denken aan ploegen in de Eredivisie, zoals Ajax. Het ziet er allemaal niet zo soepel uit als vorig seizoen en van het vertoonde spel wordt je niet bepaald vrolijk. Als je echter naar de stand kijkt is er nog helemaal niets aan de hand. Dus Ajax wordt kampioen en de Knicks halen gewoon de play-offs.

2. Coach Randy Whitman van de Washington Wizards mag zijn baan dit seizoen houden.

BBVA Rising Stars Challenge

RG: Deze Wizards hebben de tijd nodig. Met Gortat hebben ze een nieuwe center en dat gaat nog wel renderen. Of Whitman de geschikte man is? Het tweede deel van vorig seizoen liet zien dat de Wizards op de goede weg zijn. Coaches vroegtijdig inwisselen voor nieuw elan is mijns inzien nooit de oplossing. Tenzij Phil Jackson natuurlijk zin maakt.

DK: “Play-offs halen in een must”, zei John Wall voorafgaand aan het seizoen. De ploeg is echter niet bepaald goed uit de startblokken gekomen. Whitman heeft als coach zes seizoenen ervaring waarin hij nog nooit de play-offs behaalde. Toch denk ik dat ze dat wel gaan halen, mits de selectie fit blijft. Gortat is een goede toevoeging, Beal gaat de hooggespannen verwachtingen waarmaken en Wall wordt All-Star. Whitman blijft dus. Over Brian Shaw maak ik me overigens meer zorgen.

MP: Wanneer je als front office all-in gaat (contract John Wall, Okafor-Gortat trade) dan voel je als coach van de Washington Wizards druk. Play-offs en niets minder. Ik zie alleen niets in het plan om tijdens het seizoen te wisselen van coach. De Amerikaanse variant van het Fritz Korbach-effect moet ik nog meemaken. Hij mag zijn baan houden, maar de Wizards hadden er beter aan gedaan om Wittman, en zijn .350 winstpercentage, in het offseason te ontslaan.

3. Het wisselvallige begin van de Nets zegt helemaal niets. Brooklyn is een contender.

2013-2014 Brooklyn Nets Media Day

 

DK: Helemaal mee eens. Vergelijk het met de eerste maanden in Miami na de komst van James en Bosh, waarin de ploeg acht keer verloor in de eerste zeventien duels. De ploeg heeft tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Dat de ploeg zoekende is is terug te zien in de verdeling van de minuten. Alleen Brook Lopez speelt er meer dan dertig. In de play-offs zal Deron Williams bepalen of de ploeg een contender is, want hij speelt tot dusver ondermaats.

MP: Volgens de shotcharts van @KirkGoldsberry bezit Brooklyn over de ideale starting five: Brook Lopez is dominant onder de basket, Kevin Garnett is dodelijk vanaf de elleboog met pick-and-pops, Joe Johnson heeft als schutter dreiging vanaf de vleugel en de corners, Paul Pierce juist above the break en spelverdeler Deron Williams bezit over de kwaliteit om de vier heren de bal toe te passen. Geef KG de tijd om een winnaarsmentaliteit te creëren in de kleedkamer van de Nets.

RG: Het is makkelijk roepen nu natuurlijk, maar mijn verwachten waren (en zijn) niet hoog van dit team. Dat heeft niets met de komst van Garnett of Pierce te maken, maar met het feit dat Deron Williams dit team niet kan dragen. Te fragiele enkels. Als toekomstig kampioen heb je óf een superpoint-guard nodig óf een sterspeler van het kaliber LeBron James of Kevin Durant.

Foto’s: Getty Images.

Ook leuk om te lezen