3-on-3: Blik op de Easy East

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: een blik op de Easy East.


1. Miami Heat pakt met twee vingers in de neus de eerste plaats in de Eastern Conference.

EG: Ik kan geen team bedenken dat het de Heat echt lastig gaat maken in de Eastern conference dit seizoen. Nee, ook de Celtics niet. Natuurlijk hebben ze in Boston het team in de breedte versterkt, maar dat zijn alleen nog maar verbeteringen op papier. En zelfs op papier is het roster van de Celtics niet opgewassen tegen de kampioenen uit Miami.

RvN: Met het blok James-Bosh-Wade gaan de Heat probleemloos de eerste plek in het oosten pakken. King James heeft eindelijk zijn felbegeerde titel en hierdoor is een hoop druk van zijn schouders gevallen. Geen enkel andere team in de Conference acht ik in staat om het de Heat écht moeilijk te maken. De Bulls moeten het zonder Derrick Rose doen, bij de Celtics is het beste eraf en Bynum kan het niet alleen bij de Philadelphia 76ers. Nee, de Heat zijn met afstand het sterkste team in het oosten. Tel daarbij de komst op van de weliswaar oude, maar nuttige, Ray Allen en het is voor mij duidelijk.

MP: Twee vingers? Wat dacht je van tien vingers! LeBron James heeft eindelijk zijn titel en ik verwacht dat er komend seizoen geen maat staat op King James. De Bulls zijn verzwakt, de New York Knicks en de Brooklyn Nets? Die komen tekort. De Boston Celtics en de Indiana Pacers zijn de enige uitdagers. De Celtics geef ik nog een kleine kans, omdat de ploeg sterker is dan afgelopen seizoen. Jason Terry voor Ray Allen, Jared Sullinger voor elke no name onder het bord en een fitte Avery Bradley.

2. De 76ers gaan met Bynum voor de tweede plek.

EG: De Sixers gaan vast een hoop plezier beleven aan Bynum. In elk geval maakt zijn komst basketball in Philadelphia weer een beetje hot. Maar die tweede plek is gewoon voor de Celtics. Ik vind Bynum veel te onvoorspelbaar. Zijn gedrag, zijn blessures, de nieuwe rol die hij straks in Philly op zich moet nemen. Ik moet nog maar zien of dat allemaal goed gaat uitpakken.

RvN: De Phillies zullen er alles aan doen om de Heat de loef af te steken, maar er is meer nodig dan Bynum. Vorig jaar kwam hij in mijn ogen echt tot ontbolstering. Daarvoor was hij of geblesseerd of er was wel gezeik rondom hem. Eigenlijk heeft Bynum alles om alsnog uit te groeien tot een ongekende sensatie. Onderschat echter niet het vertrek van Iggy, in vrijwel alle stats is deze alleskunner zeer bruikbaar. Jason Richardson is in mijn ogen een alles-of-niets speler geworden. En hoe gaan Nick Young en Dorell Wright het doen? Er zijn iets te veel vragen rondom de Phillies. Ze hebben de potentie voor een topklassering, maar dan moet alles goed vallen.

MP: Op papier maakt de ploeg van coach Doug Collins een kans. Let op! Andrew Bynum gaat domineren in Philly. Hij is verlost van ‘ballhog’ Kobe Bryant en hij beschikt over een aantal uitstekende post moves. De vraag is of de supporting cast te hulp schiet als de lange man met de afro twee verdedigers in zijn nek heeft. De komst van Jason Richardson is dan ook een uitstekende move. J-Rich is nog niet washed up en clutch met zijn driepunter. De Sixers hadden vorig jaar de derde beste verdediging. Toch zet ik mijn geld op de Celtics.

3. Charlotte Bobcats is ook dit jaar weer het slechtste team.

EG: De nieuwe talenten op het roster van de Bobcats en hun goede voorbereiding deze zomer beloven in elk geval een beter resultaat dan vorig jaar. Al kon het ook niet veel slechter. Ik heb een zwak voor hun nieuwe rookie Michael Kidd-Gilchrist en hoop dat hij de Bobcats op sleeptouw neemt. Ik betwijfel of ze die laatste plaats kunnen ontlopen, maar ik verwacht dat ze dit seizoen in elk geval wel aan kunnen haken.

RvN: De Bobcats waren vorig seizoen het lachertje in de NBA. Zeven zeges in 66 wedstrijden is om te huilen. Maar het is ze niet eens kwalijk te nemen. Ook dit jaar hebben ze geen échte topspeler. Ben Gordon, Bismack Biyombo, Gerald Henderson, Ramon Sessions. Allemaal leuk en aardig, maar de oorlog winnen ze er niet mee. Maar of ze laatste worden? Wie zijn de concurrenten voor de rode lantaarn? Wellicht Orlando Magic, Cleveland Cavaliers of Detroit Pistons. Maar ik vind deze teams toch sterker ogen op papier. Dus ja, de Bobcats eindigen weer als laatste.

MP: Als je in een slechte bui zit en je wilt even lachen? Zoek dan op Youtube de hoogtepunten van de Charlotte Bobcats van afgelopen seizoen. Ze gaan het dit jaar beter doen om één simpele reden: Michael Kidd-Gilchrist. Het probleem is dat de concurrentie (Washington, Toronto, Cleveland) ook sterker is geworden. Opnieuw de rode lantaarn voor de Cats, tenzij Michael Jordan zijn comeback maakt.

Met dank aan Eva Gerritse, Renso van Nuland en Marco Post.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: Blik op de Wild West.

Ook leuk om te lezen