3-on-3: Lakers, Lakers & Lakers

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Lakers, Lakers & Lakers.


1. Mike D’Antoni is de juiste persoon op de juiste plek voor de Lakers.

VvG: De enige juiste persoon voor de Lakers, ten minste zolang Kobe er rond loopt, is Phil Jackson. Enkel hij is in staat om het enorme ego van Kobe onder controle te houden en een hecht team rond hem te smeden. D’Antoni is een geweldige offensieve coach, wat de Lakers ten goede zal komen onder leiding van een fitte Steve Nash. Maar zal Kobe kunnen verdragen om slechts een van de vier wielen aan de wagen te zijn? Ik heb zo mijn twijfels. Kobe is graag de hele auto bijeen, en dan nog liefst een full-option.

MvL: D’Antoni dwingt respect af bij de grote sterren van de Lakers. Daar begint het mee. De innige band die hij heeft met Nash moet niet onderschat worden. Nash kent de ‘Seven Seconds or Less’ pick-and-roll offense van D’Antoni als zijn broekzak en zodra hij terugkomt van zijn blessure kan hij de nieuwe coach goed helpen. Daar komt bij dat D’Antoni in Phoenix slechts één ‘big guy’ had met Amar’e Stoudemire. Nu heeft hij met Gasol en Howard twee opties voor zijn pick-and-roll offense.

AdJ: Phil Jackson, Mike D’Antoni of Mike Brown, eigenlijk maakt het niet gek veel uit. De Lakers hebben behoefte aan rust. De verwachtingen waren veel te hoog gespannen voor dit seizoen en Brown kreeg te weinig vertrouwen. Als D’Antoni dat vertrouwen wel krijgt, dan is hij zeker de juiste man op de juiste plaats.

2. De Lakers speelden hun beste wedstrijd tegen de Spurs.

VvG: Zonder twijfel. Eindelijk leek het alsof ze iet of wat hun ritme vonden, en dan vooral defensief. De Spurs raakten 39% van hun schoten en verloren bovendien de strijd om de rebounds. Maar dat hield hen niet tegen om de zegevieren in LA. De Lakers waren offensief veel te min en zorgden voor liefst zeventien balverliezen. Het wordt tijd dat Nash terugkeert. Met D’Antoni aan het hoofd wordt dat makkelijker.

MvL: Overall gezien wel. Op dit moment niet afgedroogd worden door de Spurs biedt in elk geval hoop dat LA meekan met de topteams. Goed was het zeer zeker niet. De defense stond er en maakte het de Spurs de hele wedstrijd lastig, maar de offense verdiende wederom een brevet van onvermogen. Alleen een team dat wanhopig op zoek is naar een juiste speelstijl laat Pau Gasol op het moment suprême een driepunter voor de overwinning schieten. D’Antoni, waar blijf je?

AdJ: Zeker. San Antonio is hun beste tegenstander tot nu toe geweest. Hoe vroeg het seizoen ook is, de Spurs spelen zo stabiel dat het gek moet lopen als zij niet diep tot in de playoffs meedoen. Van de Lakers wordt dat ook verwacht, maar op dit moment hebben ze daar nog niet naar gespeeld. Dat de Lakers het dan toch op de laatste play aan kunnen laten komen is op dit moment heel knap. En o ja, volgende keer in de laatste seconde gewoon de bal aan Kobe geven, meneer Gasol.

3. Na acht duels (3-5) zijn de Lakers a) goed, b) ok, c) matig, of d) slecht.

VvG:  Matig tot slecht. Ze wonnen dan wel drie keer, laten we niet vergeten dat dat telkens thuis was en tegen zwakke tegenstanders: de Pistons, Kings en niet erg fitte Warriors. Laten we ons dus geen illusies maken, de Lakers hebben nog een héél lange weg te gaan en een coachwissel neemt altijd extra tijd in beslag. Gelukkig hebben ze het talent en de ervaring om er iets van te maken. Tegen de playoffs zullen ze er wel staan.

MvL: Slecht. Het kost tijd om aan elkaar te wennen, maar een ploeg met vier potentiële Hall-of-Famers moet toch in staat zijn beter voor de dag te komen dan wat we tot nu toe hebben gezien. Het is dat de tegenstanders waar de Lakers van gewonnen hebben (Pistons, Warriors en Kings) nog armetieriger speelden, anders keken ze nu aan tegen een 0-8 record. Tot nu toe is het één groot Hollywood drama. Ik ben nu wel toe aan een goede actiefilm met wat spannende plot-twisten hier en daar.

AdJ: Slecht. Er zijn verzachtende omstandigheden. Nash is geblesseerd, Howard moet worden ingepast, maar een team met zoveel kwaliteit moet gewoon winnen. Het was geen belachelijk moeilijk speelschema en dan maar drie wedstrijden omzetten in een zege is ver beneden pijl. Het komt allemaal wel goed met de Lakers (toch?), de spelers hebben daarvoor zeker de kwaliteit. Maar de seizoenstart is ronduit slecht.

Met dank aan Vincent van Genechten, Martijn van Laar en Anne de Jong.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: Mike Brown, Lakers & Phil Jackson.

Ook leuk om te lezen