3-on-3: Koude Oorlog

Door

3on3

De koude oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten lijkt op te bloeien en dat raakt zelfs de NBA direct. Tijd voor een politiek geladen 3-on-3 dus. In deze rubriek reageren wekelijks drie NBA-redacteuren op drie stellingen omtrent een actueel onderwerp. Nadat we het vorige week vooral hadden over grappige dingen, is het deze week tijd voor iets serieuzere stof. Koude oorlog in de NBA.

1. Welke rivaliteit zie jij graag opbloeien in de NBA?

Bulls V PacersEwout Versloot (EV): Die tussen de Celtics en de Lakers, een van de meest klassieke rivalries in de NBA. Larry Bird en Magic Johson vochtend in de jaren ’80 nogal wat duels uit op een manier zoals we tegenwoordig nog maar weinig zien. Het opbloeien van deze rivalry zou ook betekenen dat de teams weer van belang zijn in de NBA. Hun schaamteloze matigheid dit seizoen is een schande voor de league.

Anouar Amrani (AA): Ik hoop dat Durant en LeBron elkaar gaan haten. Het zijn (mede door Team USA) allemaal vriendjes van elkaar geworden. Het moet allemaal wat harder, strenger en steviger. Zoals Bird en Magic tegenover elkaar stonden, zo moeten ook Durant en LeBron tegenover elkaar staan. Handjes schudden en knuffelen kun je na je carrière, maar tijdens de wedstrijden gewoon hard tegen hard gaan.

Joeri Zwarts (JZ): Elke vriendschappelijke verhouding is wat mij betreft een rivaliteit te weinig. Voor rivaliteiten ga je speciaal kijken. Niet zoals bij KD & LBJ, die elkaars beste vrienden spelen. Het zou het mooist zijn als twee hele slechte teams, zeg de 76ers & de Bucks, elkaar niet konden luchten of zien. Dan heb je tenminste nog enige reden om er naar te kijken.

2. Wie is de beste Russische speler in de NBA?

Brooklyn Nets v Denver NuggetsAA: Zonder Timofey Mozgov hadden we geen epische dunks gehad van onder andere Blake Griffin en DeMar DeRozan. Hij is dus hands down de beste Rus in de NBA. Dankzij hem hebben we filmpjes op YouTube die miljoen keren zijn bekeken en gedownload. Ik denk dat ook heel veel Amerikanen een poster hebben met Mozgov er op. Waarschijnlijk zal Griffin er ook op staan, maar dat doet er niet toe. Laten we Rusland op onze knieën bedanken.

JZ:  Het zijn allemaal niet echt hoogvliegers. Mozgov staat alleen bekend omdat hij iedereen over hem heen laat dunken, Kirilenko verkoos voor de helft van het geld een plaats op de bank van de Nets. Ook Shved & Karasev kunnen nog niet echt potten breken. Het is mij om het even

EV: De eisen voor Russen zijn anders dan voor spelers uit andere landen. Een goede Rus moet een foute kop hebben, boos kijken en het liefst een beetje kunnen basketballen. Timofey Mozgov is dan zeker de beste. De center van de Nuggets is een boom van een vent, kijkt vaak chagrijnig en tekent ook nog eens voor 8,4 punten en zes rebounds in twintig minuten per wedstrijd. Best aardig!

3. Welke coach speelt de beste mind games in de NBA?

NBL Rd 19 - Adelaide v New ZealandJZ: Dat kan alleen Gregg Popovich zijn. Die man kan geen normaal interview geven en wisselt elke week van spelers, maar eindigt altijd bovenaan.

EV: Coach Popovich van de San Antonio Spurs is wellicht de slimste coach in de NBA. De keuze om vorig jaar Tony Parker, Manu Ginobili en Tim Duncan op de bank te houden in een reguliere wedstrijd tegen Miami was briljant. En oké, het zijn niet echt mind games, maar als je ziet hoe de aanval van de Spurs kan lopen. Briljant coachwerk.

AA: Volgens mij kan alleen Popovich dat. Hij kan journalisten gek maken, boos worden op coaches van de andere partij en zijn eigen spelers zo goed motiveren. Hij is een beetje de Jose Mourinho van het basketbal, maar dan zonder die domme uitspraken op de persconferenties. Zoals Mourinho het beste uit zijn spelers haalt, zo doet Popovich dat ook al jaren bij de Spurs. Die man is heel slim en kan iedereen beïnvloeden. Met hem win je de koude oorlog denk ik wel als generaal.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen