3-on-3: Blakende Blazers

Door

3on3Twee maanden zijn we alweer onderweg in dit NBA-seizoen en daarom is het opnieuw tijd voor een 3-on-3. In deze rubriek reageren wekelijks drie NBA-redacteuren op drie stellingen omtrent een actueel onderwerp. Nadat we vorige week de eerst echte trades van dit seizoen bespraken, is het nu tijd voor wat ongezouten mening wat betreft een van de verrassende teams in de hele NBA. Deze week hebben we het over de Portland Trail Blazers.

1. LaMarcus Aldridge is op dit moment de beste power forward in de NBA.

Indiana Pacers v Portland Trail BlazersEwout Versloot (EV): Helaas, zo ver is het nog niet. Als we voor het gemak LeBron als small forward rekenen komt Aldridge in de buurt. Hij scoort 23,5 punten en tien rebounds per wedstrijd maar heeft dan nog steeds Kevin Love en Anthony Davis voor zich. Die jongens noteren eveneens zeer hoge scores, rebounds en blocks. Als we naar de PER kijken is de rangorde 1. Davis (28,25) 2. Love (27,45) 3. Aldridge (23,82).

Anne de Jong (AJ): Op papier is Lebron James small- en power-forward. Maar als je hem niet meerekent, is Aldridge zeker de beste. Post-moves, mid-range en rebounden, hij kan alles en hij laat dit seizoen ook nog eens zien dat hij een franchise kan dragen.

Sjoerd Neggers (SN): Als je over de beste PF in de league begint, kan ik gewoon niet om Kevin Love heen. Hij is mijn favoriet. Maar! LaMarcus is een goede tweede. Ze verschillen ook niet zoveel. Zijn allebei contstant, werken hard, pakken rebounds. Maar Love is de betere schutter. Net dat streepje voor. Maar wat Aldridge dit seizoen, en eigenlijk al jaren, laat zien in Portland is van grote klasse!

2. Damian Lillard is dit seizoen (nog) geen All-Star.

Portland Trail Blazers v Dallas MavericksAJ: Hij verdient het wel wat mij betreft. Zijn offense is verbazingwekkend en hij heeft deze zomer hard getraind op defense, dat is te zien. Het is dat het westen vol zit met weergaloze guards. In het oosten had hij zeker een plek gehad.

SN: Het grootste probleem voor Liliard om de uitverkiezing te halen, is dat er heel veel goede (point)guards in het Westen rondlopen. Spelers als Chris Paul, Stephen Curry en Russell Westbrook ziet het publiek graag spelen. Ik vrees dat Liliard zich maar moet gaan focussen op de Rookie-Sophomore game en de Skills Challenge. Gezien zijn ontwikkeling is die uitverkiezing echter slechts een kwestie van tijd.

EV: Klopt. Voor een point-guard geeft Lillard te weinig assists, iets wat hij goed maakt door dik twintig punten per wedstrijd te scoren. Hij heeft echter in het westen een aantal zeer goede point-guards voor zich: onder meer Chris Paul, Russel Westbrook zijn nog wel een klasse beter dan Lillard.

3. De Blazers blijven het hele seizoen het beste aanvallende team in de NBA.

Portland Trail Blazers v Brooklyn NetsSN: Ik vind het een gewaagde uitspraak maar het zou zo maar eens kunnen gebeuren. De Blazers ogen zeer sterk en vooral constant. Ze hebben meer mensen die kunnen scoren en ook een bank die elke avond hun punten erin gooien. Toch blijft het koffiedik kijken, alles zal afhangen van mogelijke blessures. Dat kan, zo is al zo vaak gebleken, in een keer de teamchemie in de war gooien.

EV: Met ruim 107 punten per wedstrijd leiden de Trailblazers de NBA. Een goede prestatie, maar zij spelen slechts consequent met 9 spelers. De meeste teams spelen nu nog met rotaties waarin 10, 11 of zelfs 12 man meedoen en schakelen tijdens de playoffs pas terug naar 8 of 9 man. Ik vermoed daarom dat de Trailblazers later in het seizoen ingehaald zullen worden door andere teams.

AJ: Mijn gevoel zegt ‘nee’ maar dat zei mijn gevoel een maand geleden ook al en de maand daarvoor ook. Ze zijn ongekend goed bezig en gaan het in de play-offs een echt topteam heel moeilijk maken. Maar de schoten gaan een keer minder vallen.

Foto’s: Getty Images. 

Ook leuk om te lezen